Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Róma alatt van egy második Pompeji, de nincs pénzük kiásni

2018.05.08. 17:46

Rómában "egy második Pompejit" rejt magában a föld mélye, de a városnak nincs pénze a feltárására. Erről az olasz főváros műemlékvédelmi főfelügyelője beszélt a közgyűlés kulturális és környezetvédelmi bizottságának együttes ülésén – közölte az MTI.

Az Olaszországban szenzációt keltő bejelentést hétfőn, egy játszótérépítési indítvány vitája közben tette Eleonora Ronchetti. Az Oppio-domb két másik magaslattal együtt alkotja Esquilinust, a legnagyobbat és legmagasabbat a hét domb közül, amelyekre az ókori Róma épült. Titus római császár (39-81) a Colosseummal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket az amfiteátrum látogatói számára, és meglehet, hogy az i. sz. 80-ban átadott létesítmények végighúzódnak a domb alatt - emlékeztetett a műemlékvédelmi főfelügyelő.

A jelenleg park és sportpályák által fedett terület alatt egy egész Titus-korabeli városnegyedet lehetne feltárni, az ásatásokra azonban nincs pénz - mondta Ronchetti, aki szerint csak a régészeti lelőhely kiterjedését felmérő ásatásra több millió euró kellene. A régészeti leletek feltételezett nagy mennyisége alapján egy második Pompejiről lehet beszélni - tette hozzá. Az illetékes emlékeztetett arra, hogy az Oppio-dombon folyó ásatásokat 1998-99-ben közbiztonsági okokból leállították, a felásott területet visszatemették. Akkoriban Öcalan kurd gerillavezér Rómában kért menedéket, és hívei az ásatások környékén táboroztak.