Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Új gyógymódot találhattak a kopaszodásra

2018.05.09. 13:49

Egy eredetileg a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére kifejlesztett gyógyszer alkalmazásával brit tudósoknak sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között – írja az MTI.

A Manchesteri Egyetem kutatói szerint a szer egyik összetevője arra a fehérjére hat, amely megfékezi a hajnövekedést és ezzel szerepet játszik a kopaszodásban. A projektet vezető Nathan Hawkshaw szerint

a módszer igazi megoldást jelenthet a hajhullással küzdő embereknek.

A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmány készítői laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket több mint negyven olyan férfi pácienstől származó hajtüszőmintákon, akik hajbeültetésen estek át.

A kopaszodás kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre: a minoxidil (férfiaknak és nőknek is), illetve a finaszterid (kizárólag férfiaknak). Mindkét szer mellékhatásokkal jár és nem is mindig elég hatékony, ezért a páciensek gyakran inkább a hajbeültetés mellett döntenek.

A Brit Bőrgyógyászok Egyesületének szóvivője rendkívül érdekesnek nevezte a tanulmányt. Mint fogalmazott: "A hajhullás gyakori rendellenesség, amely jelentősen károsíthatja a lelki egészséget, többek között az önbecsülés és az önbizalom rombolásával. A hajhullással küzdő embereknek egy-egy kezelés teljes siker, de akár teljes kudarc is lehet. Nincs olyan módszer, amely mindenkinél egyformán hatékony." A szóvivő szerint éppen ezért minden egyes új lehetséges gyógymód esélyt ad az embereknek arra, hogy megtalálják a számukra leghatékonyabb kezelést.

Hawkshaw szerint klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a kezelés hatékonyan és biztonságosan alkalmazható-e embereknél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!