Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új gyógymódot találhattak a kopaszodásra

2018.05.09. 13:49

Egy eredetileg a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére kifejlesztett gyógyszer alkalmazásával brit tudósoknak sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között – írja az MTI.

A Manchesteri Egyetem kutatói szerint a szer egyik összetevője arra a fehérjére hat, amely megfékezi a hajnövekedést és ezzel szerepet játszik a kopaszodásban. A projektet vezető Nathan Hawkshaw szerint

a módszer igazi megoldást jelenthet a hajhullással küzdő embereknek.

A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmány készítői laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket több mint negyven olyan férfi pácienstől származó hajtüszőmintákon, akik hajbeültetésen estek át.

A kopaszodás kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre: a minoxidil (férfiaknak és nőknek is), illetve a finaszterid (kizárólag férfiaknak). Mindkét szer mellékhatásokkal jár és nem is mindig elég hatékony, ezért a páciensek gyakran inkább a hajbeültetés mellett döntenek.

A Brit Bőrgyógyászok Egyesületének szóvivője rendkívül érdekesnek nevezte a tanulmányt. Mint fogalmazott: "A hajhullás gyakori rendellenesség, amely jelentősen károsíthatja a lelki egészséget, többek között az önbecsülés és az önbizalom rombolásával. A hajhullással küzdő embereknek egy-egy kezelés teljes siker, de akár teljes kudarc is lehet. Nincs olyan módszer, amely mindenkinél egyformán hatékony." A szóvivő szerint éppen ezért minden egyes új lehetséges gyógymód esélyt ad az embereknek arra, hogy megtalálják a számukra leghatékonyabb kezelést.

Hawkshaw szerint klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a kezelés hatékonyan és biztonságosan alkalmazható-e embereknél.