Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hepatitisz B olyan ősi, mint a civilizáció

2018.05.10. 12:10

Egy új kutatás megállapította, hogy a súlyos májkárosodást okozó hepatitisz B vírus már legalább 4500 éve keseríti meg az emberek életét – írja a Science magazin.

A hepatitisz B évente közel egymillió ember halálát okozza. Mindeddig egy 16. századi olasz múmiában talált minta volt a legrégebbi ismert előfordulása. A Cambridge-i Egyetem kutatói most különböző eurázsiai régészeti helyszíneken talált 304 ember maradványain végeztek el teljes genomszekvenálást, és közülük 12 főben találták meg a vírus genetikai nyomait. A legrégebbi minta 4500 éves volt, ezt egy németországi Osterhofennél feltárt sírban találták.

A talált minták alapján a kutatók összehasonították az ősi és a ma élő vírusok DNS-ét, és  matematikai modellekkel megbecsülték, mennyi idő alatt fejlődhettek ki ezek a variációk.  A vizsgálattal megállapították, hogy a hepatitis B valamikor időszámítás előtt 13 600 és 9600 évvel ezelőtt jöhetett létre. Az erről szóló eredmények a  Nature-ben jelentek meg.

Ebből és egy másik friss kutatásból úgy tűnik, a hepatitisz B-fertőzés meglehetősen gyakori lehetett az ókorban. Ennek okairól csak hipotézisek léteznek, a legvalószínűbb szerint fertőzött gorillák és csimpánzok húsán keresztül juthatott az emberi szervezetbe.