Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ilyen öreg denevért még biztosan nem látott!

GettyImages-539279242
2018.05.10. 12:07

A legnépesebb európai denevérnemnek számító egérfülű denevérek (Myotis) eddig ismert legrégebbi fosszíliáját fedezték fel belga kutatók, bizonyítva, hogy a nem képviselői már több mint 33 millió évvel ezelőtt is jelen voltak a bolygón – írja az MTI.

A szakemberek még a kilencvenes évek végén fedeztek fel egy ősmaradványokban gazdag lelőhelyet egy Brüsszeltől keletre épülő vasútvonal munkálatai során, de még évtizedekbe telt, mire a több tonnányi föld átfésülésével rábukkantak az ősdenevér maradványaira.

A kutatók megállapították, hogy az egérfülű denevérek nemének képviselője alig különbözik az Európában ma élő leszármazottaitól.

"Az apró lelet mindössze néhány különálló fogból, állkapocstöredékből és kis csontokból áll" – mondta a projektben részt vevő Thierry Smith, a Belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa. A felfedezés azt mutatja, hogy

az egérfülű denevérek első megjelenésére vonatkozó eddigi becslések hétmillió évet tévedtek.

Smith szerint a denevérek hosszú életének egyik titka az lehet, hogy az emlősök között egyedül ők képesek repülni, ezért nem kell a többi emlőssel versengeniük az élelemért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?