Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

200 ezer csillag fér el a TESS első fotóján

embargo20180518fordisplay4flat8x10300dpiedit1textflat
2018.05.22. 12:49

A NASA legújabb exobolygókat kereső műholdja elkészítette az első felvételét, és ezen az egyetlen képen több mint 200 ezer csillag látható. Lesz még ennél jóval több is, hiszen a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) négy kamerával van felszerelve, és ezekből még csak az egyiket használták.

Az április 18-án felbocsátott TESS szűk egy hónappal később, május 17-én repült el a Hold mellett, hogy a gravitációját felhasználva lendületet vegyen a végső pályája eléréséhez.

Hogy kipróbálják a kamerát, a NASA csapata két másodperces expozíciós idővel célozta meg a Centaurus csillagképet - a kép alján látható fényes csillag a Beta Centauri.

A következő években a TESS nagyjából az egész csillagos égboltot feltérképezi, hogy leleplezze az eddig ismeretlen exobolygókat, és előkészítse a terepet a 2020-ban felbocsátásra kerülő James Webb űrteleszkóp alaposabb vizsgálatainak. A NASA arra számít, hogy több ezer Naprendszeren kívüli bolygót találnak a TESS műhold segítségével.