Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Agyvérzés után biogél segíti a gyógyulást

2018.05.22. 16:59

Agyvérzést gyógyító gélt kifejlesztésén dolgoznak az UCLA egyetem kutatói, és egerekben már komoly sikereket értek el. A Nature Materials című tudományos lapban publikált tanulmányuk szerint a megtámasztásul szolgáló biogél segítette a vérerek és az idegsejtek növekedését.

Stroke - agyvérzés vagy agyi érelzáródás - után általában inaktív marad a sérült terület, a speciális gél azonban lehetővé tette az agyszövetek regenerációját - mondta Thomas Carmichael, a tanulmány vezető szerzője.

Az agynak korlátozott regenerációs képessége van, ebből a szempontból nagyon eltér a bőrtől vagy a májtól. Nem létesülnek új kapcsolatok, erek és szövetstruktúrák a sérülés után, az elhalt agyi szövet felszívódik, és egy üres terület marad a helyén. Ezt az üreget töltötték fel a tudósok a speciális hidrogéllel, amely egyfajta belső állványzatot hozott létre. Ezen tudtak növekedni új erek és idegsejtek.

A gélt gyulladásgátlóval is kezelték, a gyulladás ugyanis megnehezíti a működő szövet újranövesztését.

Az egerekben 16 hét elteltével új idegi kapcsolatok és erek jöttek létre, és észlelhetően javult az állatok táplálékszerzési képessége, tehát a motoros funkcióik is fejlődtek. Egyelőre nem világos, hogy tényleg az új szövetek lettek működőképesek, vagy az új szövet javítja a környező, épen maradt agyi szövet működését - írja az UCLA bejegyzése.

Most azt szeretnék kideríteni a kutatók, hogy hosszabb idővel a stroke után milyen eredményt lehet elérni a géllel. Ennek a humán gyógyászatban lenne óriási jelentősége, világszerte sok millióan élnek a stroke hosszú távú következményeivel, és a gél talán javíthatja ezeknek az embereknek az életminőségét.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!