Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Alan Bean, a negyedik ember a Holdon

as12-49-7278~orig
2018.05.26. 21:12

Szombat este a NASA, és Alan Bean családja közösen jelentette be a férfi halálát. Bean leginkább arról volt híres, hogy ő lépett negyedikként a Holdra, az Apollo-12 program keretein belül, de parancsnokként tagja volt a Skylab III küldetésnek 1973-ban.

A közlemény szerint Bean rövid betegség után, Houstonban halt meg a 86 éves korában.

A férfi később képzőművészként vált híressé, ugyanis évtizedekig festette azokat a panorámákat, amik a Holdon elé tárultak. Sok esetben a Hold felszínéről összeszedett port is belekeverte a festékeibe, hogy minél életszerűbb hatást érjen el, valamint a képek festése előtt hetekig tanulmányozta az ott készült fotókat, valamint órákig beszélt a képeken szereplő kollégáival telefonon. Nyugalmazása után, több mint négy évtizedig élt ezekből a képekből. 

Az ő halálával már csak négy űrhajós maradt életben azok közül, akik jártak a Holdon:  Buzz Aldrin, Dave Scott, Charlie Duke és Harrison "Jack" Schmitt.

Nyitókép: Alan Bean a Holdon (Charles Conrad Jr./NASA)