Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendet akartak tenni a holland parlamentben, több százezer eurónyi értéket találtak

2018.05.31. 23:20

Ritka régi könyvek százaira, köztük eurószázezreket érő ritkaságokra bukkantak a holland parlament archívumának raktáraiban, ahol a törvényhozás hamarosan sorra kerülő költözése miatt kezdtek el leltározni.

Az előkerült kincsek egyik legértékesebb darabja Adam Smith skót filozófus és közgazdász klasszikus művének, A nemzetek gazdaságá-nak 1776-os első kiadású példánya lehet. Bár a nyugati világ egyik legnagyobb hatású műveként számon tartott kötet nem különösképpen ritka (magyar fordításban is kiadták), a gyűjtők körében korai kiadásai nagy keresletnek örvendenek, mert

a gazdag üzletemberek szívesen díszítik irodájukat a közgazdaságtan történetének első rendezett művével.

Ezért egy első kiadású példány 250 ezer eurót (80 millió forint) is érhet az antikvár könyvek piacán.

Khadija Arib, a parlament elnöke a könyvleleteket bemutatva elmondta, hogy az összes parlamenti ülés jegyzőkönyvén kívül 800 folyóméternyi polcon találhatók régi könyvek az archívumban. Elsőként a 18. századi műveket vették leltárba, a munkát a fiatalabb kiadványokkal folytatják.

Alex Alsemgeest könyvtörténész szerint az újra felfedezett könyvek közül 200 egyetlen más könyvtárban sem található meg,

A 18. század előtti kötetekben és iratokban Hollandia létrejöttének története tükröződik vissza.

A könyvek egy része restaurálásra szorul, és a parlamentben azt is fontolgatják, hogy a legkülönlegesebb műveket kiállítják, a többiek visszakerülnek a polcra.

(MTI)