Natália
1 °C
7 °C

Tudományosan bizonyították, hogy az ostobaság és a homofóbia összefügg

2018.06.03. 12:33

A kevésbé intelligens emberek hajlamosabbak a homofóbiára - állapította meg egy 11 ezer tesztalannyal végzett ausztrál kutatás. A University of Queensland kutatói egy óriási állami kutatás adatait elemezték ki, ami egyébként a lakosság általános anyagi és mentálhigénés jólétét, a családi viszonyok dinamikáját kutatta. A vizsgálatban szerepelt három, kognitív képességeket felmérő teszt is. Az elemzés azt mutatta, hogy akik ezeken az átlagnál gyengébben teljesítettek, azok a melegek jogaival, és úgy általában a homoszexualitás elfogadásával kapcsolatos kérdésekben sokkal elutasítóbbak voltak, mint az intelligensebb társaik.

Azt már korábban is kimutatták hasonló kutatások, hogy az alacsonyabb intelligencia fogékonyabbá tesz úgy általában az előítéletekre, sőt, konkrétan a melegekkel szembeni előítéletekkel kapcsolatban is bizonyították már ezt, A mostani kutatás újdonsága, hogy az eddigi hasonlóak mind amerikai tesztalanyokkal dolgoztak, ez pedig ausztrálokkal. A hasonló eredmény arra mutat, hogy az összefüggés általános érvényű, és nem egy-egy ország kulturális beágyazottságának, hagyományainak függvénye.

Az eredményben részt vállal az oktatás, illetve annak hiánya is (minél iskolázottabb valaki, annál kevésbé hajlamos a melegekkel szembeni előítéletekre). A kutatók azt mondják, ha statisztikai módszerekkel ezt a hatást semlegesítik az adatokban, az a tanulság marad, hogy nem önmagában az oktatás felel ezért, hanem direkt összefüggés is van az intelligencia és a melegek elfogadása között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?