Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nézzen körül virtuálisan egy exobolygón!

2018.06.04. 11:40

A NASA nyitott egy utazási irodát, amellyel a Naprendszeren kívüli bolygókat lehet meglátogatni. Na jó, valójában egy utazási irodának hívott oldalt hoztak csak létre, amelyen a bolygókról rendelkezésre álló adatok alapján megrajzolt virtuális környezetben lehet körülnézni, de ez is izgalmas betekintést nyújt abba, hogy a mai tudásunk szerint hogyan nézhetnek ki ezek a távoli világok.

Az Exoplanet Travel Bureau, vagyis az Exobolygó Utazási Iroda holnapján jelenleg hat ismert exobolygó közül választhatunk, ezek mindegyikén 360 fokban lehet körülnézni. Az egyes bolygók virtuális terébe egyébként direkt a honlapra készült, retro sci-fik hangulatát idéző poszterekre kattintva lehet belépni. (Ezek szabadon le is tölthetők.) A virtuális környezetbe beillesztettek néhány érdekes információt is, amelyek kattintásra ugranak elő, de a honlapon ezen kívül is sok érdekesség olvasható az exobolygó-vadászatról.

Természetesen nem valódi lefotózott környezetbe léphetünk be egyiken sem, hiszen ezeknek a messzi bolygóknak a felszínéről nincsen még képünk, is jó ideig nem is lesz. A művészi illusztrációk viszont a Kepler űrtávcső által gyűjtött adatokon alapulnak, tehát nem puszta fantáziarajzokról van szó – írja a Digital Trends.

A Kepler egyébként már az utolsókat rúgja, mert a 2009-ben útjára indított exobolygó-vadász űrtávcsőnek hónapokon belül elfogy az üzemanyaga. Azért még februárban is talált száz új bolygót, és a rengeteg általa gyűjtött adatban még jóval azután is lesz mit keresni, hogy elbúcsúzunk tőle – ebbe a kutakodásba egyébként akár ön is csatlakozhat, mert a Google márciusban szabadon elérhetővé tette az adatokat elemző neurális háló kódját.