Árpád
-2 °C
4 °C

Egyre hosszabbodnak a földi napok

2018.06.06. 12:43

A Földön egyre hosszabbodnak a napok, aminek az az oka, hogy a Hold fokozatosan távolodik a bolygótól – írja a Space.com egy új kutatás alapján.

A Hold átlagosan 385 ezer kilométerre kering a Föld körül, de az árapály-jelenség miatt ebben van némi ingadozás, ami részben maradandó, vagyis a Hold szép lassan egyre messzebbre araszol: évi 3,82 centiméterrel kerül távolabb. Ez viszont azt jelenti, hogy némileg változik a Földre kifejtett gravitációs hatása is, így a bolygónk tengely körüli forgása minden évben lassul egy kicsit, tehát a napok is megnyúlnak.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói egy asztrokronológia nevű új statisztikai módszerrel vizsgálták a Föld geológiai történetét, és megállapították, hogy 1,4 milliárd évvel ezelőtt a Hold még jelentősen közelebb keringett, amitől a bolygó gyorsabban forgott. A kutatók szerint akkoriban a napok még csak 18 órásak voltak.

Ahogy a Hold távolodik, a Föld olyan, mint egy pörgő műkorcsolyázó, aki lelassul, ha kinyújtja a karját

– magyarázta Stephen Meyers, a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók az asztronómiai megfigyeléseket vetették össze geológiai adatokkal, ehhez 1,4 milliárd éves észak-kínai, illetve 55 millió éves dél-atlanti-óceáni kőzeteket vizsgáltak meg, és az új statisztikai módszerrel kompenzálták a megfigyelések korlátait, hogy pontosabb eredményeket kapjanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?