Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Feketególyákat vacsorált egy gemenci rétisas

2018.06.11. 10:30

Most először sikerült lefilmezni, ahogy egy rétisas megtámadott egy feketególyafészket és megevett három fiókát a Gemenci erdőben, számolt be róla az RTL Klub. A kissé drámai természeti eseményről videófelvétel is készült, mivel a madarászok kamerát szereltek a védett madarak fészkéhez – erre a lépésre azért került sor egyébként, mert már korábban is eltűnt pár fióka, és szerették volna kideríteni, ki vagy mi tizedeli a fiókákat. A madárvédők rétisasra gyanakodtak, és gyanújuk most be is igazolódott.

Az alábbi, június 6-án estefelé rögzített ötperces felvételen jól látható, amint a rétisas egymás után végez a három feketególya-fiókával, majd fogyaszt is húsukból. Gyengébb idegzetű olvasóknak nem javasoljuk a videó megtekintését.

Kalocsa Béla ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportjának elnöke az RTL-nek elmondta, hogy a rétisasok főként halakkal táplálkozik és ritkán támadnak gólyákra, de most nagyon alacsony a folyók vízállása, nem öntik el az ártereket, így onnan kevesebb élelemhez jutnak.

Webkamerán keresztül lehet követni Tóbiás, a szintén Gemencen élő feketególya életét. Az ő családja – a kezdeti drámai nehézségek után– egyelőre él és virul.