Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feketególyákat vacsorált egy gemenci rétisas

2018.06.11. 10:30

Most először sikerült lefilmezni, ahogy egy rétisas megtámadott egy feketególyafészket és megevett három fiókát a Gemenci erdőben, számolt be róla az RTL Klub. A kissé drámai természeti eseményről videófelvétel is készült, mivel a madarászok kamerát szereltek a védett madarak fészkéhez – erre a lépésre azért került sor egyébként, mert már korábban is eltűnt pár fióka, és szerették volna kideríteni, ki vagy mi tizedeli a fiókákat. A madárvédők rétisasra gyanakodtak, és gyanújuk most be is igazolódott.

Az alábbi, június 6-án estefelé rögzített ötperces felvételen jól látható, amint a rétisas egymás után végez a három feketególya-fiókával, majd fogyaszt is húsukból. Gyengébb idegzetű olvasóknak nem javasoljuk a videó megtekintését.

Kalocsa Béla ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportjának elnöke az RTL-nek elmondta, hogy a rétisasok főként halakkal táplálkozik és ritkán támadnak gólyákra, de most nagyon alacsony a folyók vízállása, nem öntik el az ártereket, így onnan kevesebb élelemhez jutnak.

Webkamerán keresztül lehet követni Tóbiás, a szintén Gemencen élő feketególya életét. Az ő családja – a kezdeti drámai nehézségek után– egyelőre él és virul.