Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Villámritkaságot fotóztak Kunhegyesről

2018.06.11. 12:59

Igazi ritkaságot fényképezett az Időkép egyik észlelője: egy úgynevezett blue jet, avagy kék nyaláb jelent meg a pillanat törtrészére egy Miskolc környéki zivatarcella felett. A szerencsés fotós Kunhegyesről készítette az alábbi fotót a kékes színű, tölcsérszerűen kiszélesedő felsőlégköri plazmajelenségről:

Fotó: Agócs Dániel / Időkép

Kék nyalábok általában zivatarfelhők fölött jönnek létre, és a szokványos villámokkal ellentétben fölfelé, akár 30-50 km-es magasságig is nyújtózhatnak, írja az Időkép, hozzátéve, hogy a kék nyalábok kialakulásának okáról egyelőre keveset tudni, egyes feltételezések szerint megjelenésük heves jégesővel hozható összefüggésbe.

A kék nyalábon kívül még jó pár, nagy magasságban, az ionoszférában előforduló légköri fényjelenséget – úgynevezett elektrooptikai emissziót – tartanak számon a tudósok, egy részük létezéséről csak az utóbbi 2-3 évtizedben szereztek tudomást: