Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmelegítették a Holdat az amerikai űrhajósok

2018.06.12. 14:01

Negyven évig törték a fejüket amerikai tudósok – már ha éppen nem volt jobb dolguk –, hogy az 1971-72-ben, az Apollo-15 és -17 küldetések során elhelyezett műszerek miért mutattak ki mérhető hőmérséklet-emelkedést a Holdon. Az amerikai űrhajósok akkor olyan műszereket helyeztek el a Hold felszínén, amik az égitest belsejéből származó hő mennyiségét mérték, a cél az volt, hogy a kapott adatokat összevessék a földi adatokkal, így következtetve a Hold belsejében uralkodó viszonyokra.

Az adatokat 1977-ig sugározták a Holdon lévő műszerek a NASA houstoni űrközpontjába. Az elemzések során a kutatók jól mérhető hőmérséklet-emelkedésre lettek figyelmesek: az Apollo-küldetések után 1-2 Celsius-fokkal nőtt a Hold felszínének hőmérséklete, és egészen 1977-ig maradt is ez a megnövekedett érték. A rejtélyes jelenségre született pár teória: volt, aki szerint az űrhajósok tevékenysége okozta, mások a Hold pályájának módosulására tippeltek, de szóba került a Földről sugárzó, visszaverődő hő lehetősége is.

A miértre a választ azért nem sikerült idáig megtalálni, mert az adatszalagok egy része – az 1974 utáni felvételsor – elkavarodott a NASA adatarchívumában, a National Space Science Data Centerben, és csak nyolc évvel ezelőtt találtak rájuk ismét. A megkerült szalagokkal kiegészített adatokat így az utóbbi években vetették új elemzés alá – írja a TechTimes.

A kutatók szerint a Hold felszínének felmelegedését kétségkívül az űrhajósok okozták.

A Journal of Geophysical Research: Planets című szaklapban közölt tanulmány szerzői azt állítják, hogy az amerikai űrhajósok megbolygatták a Hold felszínét azzal, hogy ide-oda járkáltak, sőt három alkalommal autót is vezettek rajta. A felkavart holdpor sötétszürke, fekete területeket tárt fel, és ezek jobban elnyelték a Nap melegét, ebből adódóan emelkedett 1-2 fokkal a Hold felszínének hőmérséklete.

Az új kutatási eredmények arra figyelmeztetnek, hogy az ember mindig hatással lesz környezetére, még akkor is, ha a Hold élettelen felszínéről van szó. Ezt mindig figyelembe kell majd venni a jövő űrhajós küldetései során.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Felmelegítették a Holdat az amerikai űrhajósok

Elveszett, majd megtalált adatszalagok bizonyítják, hogy az Apollo-küldetések során felkavart holdpor miatt nőtt 1-2 fokot a Hold hőmérséklete.

153 · Jun 12, 2018 02:01pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments