Erzsébet
1 °C
4 °C

Kilazuló csavarok miatt késik a szupertávcső indítása

2018.06.28. 12:11

Közel tízmilliárd dollárt - 2700 milliárd forintot - elköltött a NASA a világ legnagyobb és legerősebb űrteleszkópjának fejlesztésére, de a szupertávcsövet egyszerűen képtelenek felvinni az űrbe. Megint módosítani kellett a felbocsátás dátumát, így a James Webb űrtávcső (JWST) leghamarabb 2021. március 30-án indulhat el a végleges helyére - írja az MTI.

Az űrteleszkóp munkálatait felülvizsgáló testület technikai kihívásokra hivatkozva javasolta a fellövés ismételt elhalasztását. Mint kiderült, egészen elképesztő emberi hibák történtek: tesztelések során kilazultak csavarok, emellett néhány hardvert át kell helyezni rajta, és olyan anyagot használtak tisztításra, ami végérvényesen tönkretett alkatrészeket, és azokat ki kellett cserélni. A Popular Science azt írja, a vizsgálat szerint 600 millió dollár plusz költséget okoztak csak az emberi hibák.  

A NASA csalódott a halasztás miatt, de Thomas Zurbuchen, az űrhivatal vezető munkatársa szerint megéri várni az űrtávcsőre, mert óriási lehetőségek rejlenek benne, látványos tudományos előrelépésekben lesz kulcsfontosságú szerepe.

A kutatók már a Hubble űrtávcső 1990-es elindításakor elkezdték tervezni a következő lépést. Az annak idején még Next Generation Space Telescope néven emlegetett James Webb űrtávcső hivatalos engedélyezése előtt a projekt költségeit 1 milliárd és 3,5 milliárd dollár közé becsülték, és 2007-2011 közöttre tervezték az obszervatórium fellövését, ami egy kissé optimistának bizonyult.

Hét évvel ezelőtt, 2011-ben aztán az egész missziót újragondolták és 2018 októberére tűzték ki a kilövés dátumát, 8,8 milliárd dollárban maximalizálva az összköltségeket. Az új terveket azonban megint módosítani kellett, először 2019 tavaszára, majd 2020 májusára és végül 2021 elejére napolva a fellövést.

A felügyelőbizottság szerint 80 százalék a esélye annak, hogy betartják az új határidőt, de ha újabb akadályok lépnek fel, akkor a projektet még egyszer felülvizsgálják.

Az újrakalkulált költségek túllépnek az Egyesült Államok kongresszusa által megszabott korlátot, a politikusok 2011-ben azt mondták, az űrtávcső megépítése nem kerülhet többe 8 milliárd dollárnál, ötéves űrbéli működtetése pedig 800 millió dollárnál. Mindez azt jelenti, hogy a NASA-nak most ismét engedélyeztetnie kell a missziót a Kongresszussal. Nem valószínű, hogy a politikusok elvetik a projektet, de az űrkutatási hivatal biztosan számíthat néhány kritikus megjegyzésre.

A James Webb elkészültét 2016 novemberében tették közzé. John C. Mather, a Webb-program Nobel-díjas tudósa akkor azt mondta, az új űrtávcső az űrkutatás teljesen új területét fogja megnyitni, „mivel ez a teleszkóp jóval hatékonyabb lesz, mint a nagy Hubble-űrtávcső”.

A NASA programjában részt vesz az Európai Űrügynökség és a Kanadai Űrügynökség is.

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a világűr objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

Az infravörös tartományban működő csillagászati műhold szeme képes lesz áthatolni a kozmikus poron és távoli égitestek igen halovány jelzéseit észlelni. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé, így a nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem őskorába kalauzol el.

Az eszköz képes lesz az exobolygók légkörének tanulmányozására is, olyan gázok után kutatva, amelyek a földi értelemben vett életre utalhatnak.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?