Olivér
4 °C
8 °C

Sokkolóan rossz a magyar édesvizek állapota

DEBRE20120620011
2018.07.03. 12:31
Magyarország vizeinek kevesebb mint a 20%-a van jó ökológiai állapotban, a helyzet európai összehasonlításban is különösen rossz nálunk. Tünetértékű, hogy még a tiszavirág állományában is jelentős csökkenés látszik. Mindez az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden publikált jelentéséből derül ki: a helyzet még Romániában is jobb valamivel.

Édesvizeink állapota sokkoló. Az eredmények nem meglepőek annak ismeretében, hogy a tagállamok az elmúlt 20 évben az EU vizekre vonatkozó irányelveivel kapcsolatos jogi kötelezettségeket nem vették komolyan

– mondta a jelentés kapcsán Andreas Baumüller, a WWF Európai Irodájának szakértője. Az EU-s hatóság jelentése (innen angolul letölthető) átfogó képet ad több mint 130 000 európai víztest állapotáról, ebben a folyók, tavak, vizesélőhelyek, part menti és a felszín alatti vizek vizsgálata is szerepet kapott.

Magyarországon különösen rossz a helyzet

Összességében az európai felszíni vizek ökológiai vízminősége csupán 40%-ban éri el a jó minősítést. Ökológiai szempontból Európában különösen jó állapotban vannak Skandinávia északi részének, Skóciának, Észtországnak és egyes mediterrán területeknek a vizei. Különösen rossz állapotban vannak ugyanakkor az alföldi helyzetű vizek, illetve a nagy folyók alsóbb szakaszai – ez jellemző hazánkra is.

Az alábbi térképen a rossz állapotban lévő vizek aránya látszik, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség éppen Magyarországot emeli ki, mint ahol aggasztóan rossz a helyzet.

„Ha Magyarország vizeinek állapota a továbbiakban sem javul, vagy tovább romlik, akkor vízpartjaink emblematikus fajai és élőhelyei kerülnek veszélybe. A következő évtizedekben minimálisra csökkenhet például a tiszavirág állomány. Magyarország folyóin még büszkélkedhetünk ezek jelenlétével, de a szórványos megfigyelések szerint az állomány csökkenőben van. Megőrzésük érdekében javítani kell vizeink állapotát, és biztosítanunk kell a folyók szabad folyását” – olvasható a közleményben.

Szép tervek, kényelmes halogatás

Régóta határozottabb fellépést várunk Európa vízkészleteinek védelméért és megőrzéséért, és csak remélni tudjuk, hogy ez a jelentés felráz mindannyiunkat

– fogalmazott Andreas Baumüller, a WWF Európai Irodájának szakértője.

A WWF arra figyelmeztet, hogy a 18 éve elfogadott európai szabályozást a tagállamok csak elodázzák, míg vizeink romló állapota hatalmas károkat okoz. 2000-ben az EU-s tagállamok egy erős, ambiciózus szabályozást fogadtak el, a Víz Keret Irányelvben az EU kormányai vállalták, hogy megakadályozzák vizeink további pusztulását, és jobb állapotba hozzák azokat 2015-ig, de legkésőbb 2027-ig. A mai jelentés azonban a WWF kommentárja szerint megmutatta, hogy a tagállamok figyelmen kívül hagyták az előírásokat.

„Az EU vízpolitika megfelelő keretet és irányt határoz meg, de Magyarországnak, és a többi tagállamnak sokkal komolyabban kell vennie a végrehajtást” – tette hozzá Gruber Tamás, a WWF Magyarország Vizesélőhelyek Programjának vezetője. „A felszíni vizek állapotának javítására hazánk szinte valamennyi esetben időbeli mentességet kért, és azt vállalta, hogy a jó állapotot legkorábban 2027 után éri el. Vannak esetek, amikor a halasztás indokolt, de az időbeli halasztás magas aránya azt tükrözi, hogy nincs valós szándék a jó állapot elérésére” – fejezte be Gruber Tamás.

Ugorjon a vízbe most vasárnap!

A vizek védelmében vasárnap lesz egy nagy összeurópai csobbanás is. Az Európai Nagy Ugrás kezdeményezés még 2005-ös, a figyelemfelhívó akció lényege, hogy július második vasárnapján Európa-szerte százezrek ugranak egyszerre vízbe, hogy úgymond ezzel jelezzék a döntéshozóknak: nekik fontos a vizeink jövője. „Hallassuk a hangunkat, és csobbanjon az ország július 8-án délután 3 órakor” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

(Borítókép: F rissen kikelt tiszavirágokközött halad a vízen egy motorcsónak a Tisza tiszaörvényi szakaszán. - f otó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?