Ödön
2 °C
11 °C

Fiatalabbnak érzi magát a koránál? Talán mert az agya tényleg fiatalabb

2018.07.04. 16:52
Hogy hány gyertya van a tortánkon, egy dolog, hogy mennyinek érezzük magunkat, egy másik – de a szubjetkív életkor valóban összefügghet az öregedésünkkel. Egy új kutatás MRI-vizsgálatokkal kapcsolatot mutatott ki a szubjektív korunk és az agyi öregedés között.

Azok az idősek, akik fiatalabbnak érzik magukat a koruknál, az agyi öregedésnek kevesebb jelét mutatják, mint a kortársaik. Erre az eredményre jutottak a Frontiers in Aging Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Ez az első bizonyíték arra, hogy a a korérzet ténylegesen összefügg az agy egészségi állapotával.

Hogy éppen fiatalabbnak vagy öregebbnek érezzük magunkat a valós korunknál, sok tényezőn múlhat: hangulat, pszichológiai állapot, a minket körülvevő környezet, társadalmi-kulturális elvárások egyaránt befolyásolhatják. Mostani vizsgálataikban a koreai kutatók azt találták, hogy a szubjektív öregedés nem pusztán attitűd, hanem valós fiziológiai alapjai lehetnek.

Jeanyung Chei és munkatársai idős embereken folytattak MRI-vizsgálatokat, különböző agyi területek szürke állományára fókuszálva. A szürkeállomány az életkor előrehaladtával csökken, így más neurológiai adatok mellett fontos jelzője az agyi öregedésnek, melynek kutatása az utóbbi években a jobb műszereknek is köszönhetően előtérbe került.

A kutatók megkérdezték alanyaiktól azt is, hogy mennyire érzik fiatalnak vagy öregnek magukat, és többféle korrelációt találtak: azok, akiknek a szubjektív életkora alacsonyabb volt, az MRI is nagyobb szürkeállományt mutatott ki, de ugyanők jobban teljesítettek a memóriateszteken, és a depresszió is kevésbé volt jellemző rájuk.

Az eredmény szerint akik fiatalabbnak érzik magukat, azoknak az agya is egy fiatalabb ember jellemzőit mutatja. Az összefüggés akkor is egyértelmű, ha a lehetséges egyéb befolyásoló változókat kontrollálják. A pontos ok-okozati kapcsolatról a kutatóknak egyelőre csak hipotéziseik vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?