Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Palkovicsnak elfogadhatatlan az MTA alternatívája

2018.07.06. 09:12
Palkovics László szerint egyik MTA-javaslat sem elfogadható azok közül, amelyeket az Akadémia a héten fogalmazott meg, hogy megmentse a finanszírozását és az autonómiáját. Az innovációs miniszter erről egy Magyar Hírlap-interjúban beszélt. Palkovics sérelmezi, hogy szerinte fenyegető nyilatkozatok hangzanak el az ügyben, és azt is jelzi, hogy az NKFIH-tól is elveszik a kutatásfinanszírozást.

A Magyar Tudományos Akadémia szerdán hozta nyilvánosságra saját alternatíváját a minisztérium tervével szemben. A két kompromisszumos javaslat célja, hogy legalább egy évet nyerjenek, ami alatt rendesen le lehet tárgyalni a kérdést, lényegében pedig azt akarják megakadályozni, hogy átcsoportosítsák a forrásaik jelentős részét az Innovációs Minisztériumhoz, hogy ott aztán a kormány döntse el, milyen kutatási területeket részesítenek előnyben. Bár attól elviekben nem zárkóznak el, hogy a kormány kijelöljön prioritási területeket, ahhoz ragaszkodnak, hogy ilyesmire a kormány plusz forrásokat adjon, és ne 

az MTA kutatóintézeteinek alapfinanszírozásából vegyen el a számára kedves célokra.

Palkovics László
Palkovics László
Fotó: Ajpek Orsi

Ezt azonban most Palkovics (aki miniszteri posztja mellett maga is akadémikus) teljesen visszautasítja.

Az általuk javasolt két megoldás nem elfogadható

nyilatkozza a miniszter a Magyar Hírlapban, a kérdésre pedig, hogy akkor minden marad-e a kormány elképzelései szerint, megerősíti a tervet, hogy továbbra is azt tervezik, hogy a parlament elfogadja a költségvetési törvényt, benne az MTA-t érintő alapvető változásokkal.

Palkovics fő érve, hogy a társadalom érdekét szolgáló célokra kell fordítani a közpénzeket, ezt pedig a kormány akarja eldönteni. A miniszter szerint sehol a világon nem része a tudományos autonómiának, hogy „majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni”.

Palkovics az MTA függetlenségét védő tiltakozásokat is sérelmezi. Kóka János 2005-ös MTA elleni támadásával összehasonlítva (az SZDSZ-es miniszter akkor az akadémiai kutatóintézeteknek ment neki) arról beszél, hogy az MTA mostani vezetése mennyivel konfrontatívabb:

Annak idején az Akadémia elnöke a miniszterrel leült a Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről, most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el.

A Magyar Hírlap rákérdezett a miniszternél a magyar kutatástámogatási rendszert idáig irányító NKFI helyzetére is, miután szintén a napokban ugyancsak kiderült, hogy ott hiába döntöttek már támogatandó projektekről, mégsem hirdetnek eredményt, amíg ezeket Palkovics nem engedélyezi. Ezt a miniszter az NKFI-t idáig vezető Pálinkás József menesztésével indokolja (a volt MTA-vezetőt, a magyar tudománypolitika eddigi erős emberét, úgy tudni, Palkovics távolíttatta el, a tét a jelentős innovációs pénzek feletti döntés), és bár hozzáteszi, hogy miután meglesz az utód, változatlan formában foják kihirdetni az eredményeket (ez esetben ugyanakkor nem világos, mi értelme van egyáltalán a stopnak), az interjúban elismeri, hogy az NKFI-t megfosztják eddigi legfontosabb feladatától.

A cél az, hogy az NKFI, vagy ahogy nevezni fogjuk, a Nemzeti Innovációs Hivatal alapvetően az innovációval és kevésbé a kutatással foglalkozó hivatalként működjön.

A cél tehát, hogy azt a tudományfinanszírozási pályázati rendszert, amit az elmúlt években nagyjából közmegelégedésre végzett Pálinkás hivatala, Palkovics magához vonja, miközben minden területen az innovációt részesíti előnyben az alaptudománnyal szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!