Ödön
1 °C
11 °C

Az első európai telepesek véletlenül kiirtották az észak-amerikai őskutyákat is

2018.07.09. 18:54
Az első európai telepesekkel, 500 évvel ezelőtt érkezett kutyák miatt tűntek el az észak-amerikai ősebek egy friss kutatás szerint.

Egy új tanulmány szerint az első kutyák több ezer éve érkeztek Észak-Amerikába, a Szibériából a Bering-szoroson átkelő emberekkel. Ezek a kutyák viszonylag háborítatlanul éltek a területen, egészen addig, amíg Amerika felfedezése után meg nem érkeztek az első telepesek Európából. Az általuk hozott kutyafajták gyorsan elnyomták a helyi kutyapopulációt.

Az európai és az amerikai kontinensen élő emberek genetikai szempontból ugyanannyira különböztek egymástól, mint kutyáik

– idézi az MTI Greger Larsont, az Oxfordi Egyetem kutatóját, aki a Science-ben megjelent tanulmány egyik szerzője. Nemcsak az amerikai őslakosokat űzték el a telepesek, hanem a kutyáikat is. Ebben valószínűleg az újonnan behozott betegségek is szerepet játszottak.

A nemzetközi kutatásban 71 példány több ezer éves maradványainak DNS-ét vizsgálták és hasonlították össze a mai amerikai kutyákéval. Ez volt az első, ebben a témában végzett összehasonlító kutatás.

Az amerikai őskutyák és a mai négylábúak közötti legközvetlenebb genetikai kapcsolatra egy nyolcezer éve élt kutyánál talált tumorban bukkantak. A tumor más állatokra fertőzésként terjedt tovább. Ha a rák DNS-e az idő során változott is, lényegében még mindig őrzi az eredeti kutyák örökítőanyagát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?