Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Az első európai telepesek véletlenül kiirtották az észak-amerikai őskutyákat is

2018.07.09. 18:54
Az első európai telepesekkel, 500 évvel ezelőtt érkezett kutyák miatt tűntek el az észak-amerikai ősebek egy friss kutatás szerint.

Egy új tanulmány szerint az első kutyák több ezer éve érkeztek Észak-Amerikába, a Szibériából a Bering-szoroson átkelő emberekkel. Ezek a kutyák viszonylag háborítatlanul éltek a területen, egészen addig, amíg Amerika felfedezése után meg nem érkeztek az első telepesek Európából. Az általuk hozott kutyafajták gyorsan elnyomták a helyi kutyapopulációt.

Az európai és az amerikai kontinensen élő emberek genetikai szempontból ugyanannyira különböztek egymástól, mint kutyáik

– idézi az MTI Greger Larsont, az Oxfordi Egyetem kutatóját, aki a Science-ben megjelent tanulmány egyik szerzője. Nemcsak az amerikai őslakosokat űzték el a telepesek, hanem a kutyáikat is. Ebben valószínűleg az újonnan behozott betegségek is szerepet játszottak.

A nemzetközi kutatásban 71 példány több ezer éves maradványainak DNS-ét vizsgálták és hasonlították össze a mai amerikai kutyákéval. Ez volt az első, ebben a témában végzett összehasonlító kutatás.

Az amerikai őskutyák és a mai négylábúak közötti legközvetlenebb genetikai kapcsolatra egy nyolcezer éve élt kutyánál talált tumorban bukkantak. A tumor más állatokra fertőzésként terjedt tovább. Ha a rák DNS-e az idő során változott is, lényegében még mindig őrzi az eredeti kutyák örökítőanyagát.