Szilvia
5 °C
16 °C

40 év után öltek újra kék bálnát

2018.07.12. 15:14

Egy izlandi bálnavadász cég levadászott egy kék bálnát, amely nemcsak a világ legnagyobb állata, de veszélyeztetett élőlény is. 40 éve nem öltek a világon kék bálnát, a természetvédők fel vannak háborodva – írja a CNN.

1059818

Az akár 30 méteres és 200 tonnás állatok a hatvanas évek óta nemzetközi védelmet élveznek, így rendszerint még az egyébként hagyományosan bálnavadász nemzetek, mint Norvégia vagy Japán, is inkább más fajokra összpontosítanak. (Bár a bálnavadászatot általában is rengeteg kritika éri és világszerte több állatvédő szervezet küzd azért, hogy semmilyen bálnafajt ne lehessen megölni.)

A Hvalur hf nevű cég még múlt szombaton ölte meg és dolgozta fel az állatot a hvalfjorduri telephelyükön. Ezt fotók bizonyítják, amelyeket a Sea Shepherd nevű bálnavédő szervezet aktivistái készítettek a helyszínen. A CNN megmutatta ezeket egy biológus szakértőnek is, aki megerősítette, hogy a képek alapján a levadászott állat valóban egy kék bálna, erre utal például a jellegzetes alakú hátúszója is.

A WWF adatai szerint a kék bálnák majdnem kihaltak a több évtizedes kontrollálatlan vadászat miatt. A 20. század folyamán csak a Déli-sark környéki vizekben 360 ezer példányt öltek meg. A szabályozással sikerült megmenteni a fajt, de még mindig messze vannak attól, hogy biztonságos távolságba kerüljenek a kihalástól. A becslések szerint jelenleg 10-25 ezer kék bálna él világszerte.

Frissítés: A Sea Shepherd fotóinak megjelenése után egy másik állatvédő szervezet közölte, szerintük nem kék bálnáról, hanem annak és egy másik fajnak, a barázdásbálnának a hibridjéről lehet szó, bár a CNN-nek nyilatkozó szakértő ezt nem tartotta valószínűnek. Ugyanerre hivatkozott  később a bálnavadász cég tulajdonosa, Kristjan Loftsson is, a barázdásbálnák és a hibridek vadászatát ugyanis nem tiltják az izlandi törvények. Az izlandi kormány közleményben tudatta, hogy kivizsgálják az ügyet és genetikai vizsgálattal fogják tisztázni, milyen fajhoz tartozott a levadászott bálna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?