Új mérgeskígyófajt fedeztek fel Ausztráliában

2018.07.17. 17:09

Egy eddig ismeretlen mérgeskígyófajt fedeztek fel a kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ám a felfedezés örömét beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt a hüllő talán már most a kihalás szélén áll. A mérgessiklófélék családjának új tagjaként azonosított Vermicella parscaudára a York-félszigeten található bányászvárosban, Weipában találtak rá. A térségben a Rio Tinto bányatársaság folytat bauxit-kitermelést, írja az MTI.

A Zootaxa című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, aQueenslandi Egyetem munkatársaként dolgozó Bryan Fry szerint kollégáival akkor bukkantak a hüllőre, amikor tengerikígyó-féléket vizsgáltak a területen. A kutatók akkor vették észre az állatot, amikor az egy rakás bauxit közül kúszott ki egy rakodómóló végén.

Fotó: Bryan Fry / UQ News

A kígyóról megállapították, hogy egy eddig ismeretlen faj képviselője. A nagyjából 30-40 centiméter hosszú állat fekete színű, vékony fehér csíkokkal. "Külsejét tekintve és genetikailag is különbözik az Ausztrália keleti partján, valamint a szárazföld beljebb eső területein előforduló társaitól" – mondta Fry.

A kutatók később még négy példányt találtak az új fajból. Egyet élve, az állat természetes élőhelyén, Weipa szomszédságában, három másikat holtan: egyet autó ölt meg a helyi bányához közel, két példányt pedig múzeumok gyűjteményeiben azonosítottak.

Fry szerint a Vermicella parscaudára komoly fenyegetést jelenthet a bauxitbányászat, amely "az őshonos növények és állatok kárára alakíthatja át a környezetet".  • Tippek
  • Hírek