Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új mérgeskígyófajt fedeztek fel Ausztráliában

2018.07.17. 17:09

Egy eddig ismeretlen mérgeskígyófajt fedeztek fel a kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ám a felfedezés örömét beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt a hüllő talán már most a kihalás szélén áll. A mérgessiklófélék családjának új tagjaként azonosított Vermicella parscaudára a York-félszigeten található bányászvárosban, Weipában találtak rá. A térségben a Rio Tinto bányatársaság folytat bauxit-kitermelést, írja az MTI.

A Zootaxa című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, aQueenslandi Egyetem munkatársaként dolgozó Bryan Fry szerint kollégáival akkor bukkantak a hüllőre, amikor tengerikígyó-féléket vizsgáltak a területen. A kutatók akkor vették észre az állatot, amikor az egy rakás bauxit közül kúszott ki egy rakodómóló végén.

Fotó: Bryan Fry / UQ News

A kígyóról megállapították, hogy egy eddig ismeretlen faj képviselője. A nagyjából 30-40 centiméter hosszú állat fekete színű, vékony fehér csíkokkal. "Külsejét tekintve és genetikailag is különbözik az Ausztrália keleti partján, valamint a szárazföld beljebb eső területein előforduló társaitól" – mondta Fry.

A kutatók később még négy példányt találtak az új fajból. Egyet élve, az állat természetes élőhelyén, Weipa szomszédságában, három másikat holtan: egyet autó ölt meg a helyi bányához közel, két példányt pedig múzeumok gyűjteményeiben azonosítottak.

Fry szerint a Vermicella parscaudára komoly fenyegetést jelenthet a bauxitbányászat, amely "az őshonos növények és állatok kárára alakíthatja át a környezetet".