Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így néz ki a levetkőztetett Titán

2018.07.20. 08:43

Hat különleges képet adott közre a NASA Jet Propulsion Laboratory a Szaturnusz legnagyobb holdjáról, a Titánról. Az átláthatatlan felhőréteggel borított, emberi szem számára fényes sárgás gömbnek látszó Titánról infravörös felvételek felhasználásával készültek az új képek, és szépen megmutatják, hogy milyen a hold felszíne.

Kattintson a képre a teljes mérethez!
Kattintson a képre a teljes mérethez!
Fotó: JPL-Caltech/University of Nantes/University of Arizona / NASA

A képek a Cassini infravörös spektrométerének (Visual and Infrared Mapping Spectrometer, VIMS) adatai alapján készültek, a Szaturnusz körül 13 évig keringő (2017-ben megsemmisült) űrszonda ugyanis sokszor került közel a Titánhoz, műszereivel rengeteg adatot gyűjtve a jókora holdról.

Hasonló, több felvételből összefűzött mozaikképek korábban is készültek (mint a fenti, 2006-ban kiadott három felvétel), de ezek a mostaniak a legjobb, legpontosabb és legtisztább leképezései a Titán felszíni adottságainak.