Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izland nem vadászik többé csukabálnára

2018.07.29. 13:47

Végleg befejezik Izlandon a csukabálna vadászatát, mivel az nem jövedelmező és helyi halászati vállatok bezárását eredményezte, írja az MTI.

Júniusban csupán hat csukabálnát ejtettek el, júliusban a vadászati szezon csúcsán viszont már egyet sem. Az izlandi halászok engedélyezett kvótája 262 példány lenne. A bálnavadászat 2003-as felújítása óta idén ölték le a legkevesebb csukabálnát, tavaly 17, előző évben 46 állatot ejtettek el.

Gunnar Jonsson, az IP-Utgerd bálnavadász cég vezetője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette a hírt. "A korábbinál jóval messzebbre kell eltávolodnunk a partoktól, ezért újabb emberekre lenne szükségünk, de az növeli költségeinket" – magyarázta.

Európában Izland és Norvégia az az ország, amely nem tartja magát az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratóriumhoz, és engedélyezi a csukabálnán kívül a barázdásbálna vadászatát is. A gyakorlatot rendszeresen bírálja az Európai Unió és az Egyesült Államok, utóbbi 2014-ben kereskedelmi szankciókkal is megfenyegette az atlanti-óceáni országot.

A csukabálna a legkisebb a hét nagy bálnafaj közül, legfeljebb 11 méteresre és nyolc tonnásra nő meg. Japán szintén folytat bálnavadászatot, de kihasználja a moratórium egyik kiskapuját, amely lehetővé teszi a bálnavadászatot "tudományos" célból.