Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeomlott a királypingvinek legnagyobb kolóniája

2018.07.30. 15:33

Röpke 35 év alatt a töredékére csökkent a világ egyik legnagyobb pingvinkolóniájának mérete. A szubantarktiszi Crozet-szigetekhez tartozó Disznó-szigeten az 1980-as években még 500 ezer költőpár élt, de azóta 88 százalékkal, 60 ezer párra zsugorodott a populációjuk. Mivel a költőpár általában négy állatot jelent, két szülőt és két fiókát, az összlétszám nagyjából kétmillióról körülbelül negyedmillióra csökkent.

Az Antarctic Science című folyóiratban publikált tanulmány szerzői, a franciaországi Chizé Biológiai Központ kutatói nagyfelbontású műholdfelvételek segítségével  mérték fel a Disznó-szigeten uralkodó állapotokat.

A kolónia megfogyatkozásának okai a környezettel lehetnek összefüggésben, de a jelenséget akkor is rejtély övezi.

„Ez óriási csökkenés” - mondta Henri Weimerskirch, a franciaországi Országos Tudományos Kutatási Központ (CNRS) munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Az 1960-as évek óta ismert kolónia a francia déli- és antarktiszi-területek természetvédelmi övezetében él. Az 1980-as években ezt tartották a világ legnagyobb királypingvin-kolóniájának, ám a terület elzártsága és nehéz megközelíthetősége miatt, évtizedek óta nem mérték fel a kolónia állapotát.

Az eredmények szerint a csökkenés az 1990-es évek végén kezdődött és valószínűleg a Déli-óceán területét érintő - és az 1997-es El Nino légköri jelenséggel összefüggő - jelentős éghajlati esemény indíthatta be.

A királypingvin

Más néven óriáspingvin (Aptenodytes patagonicus), a legnagyobb pingvinek közé tartozik. Kifejlett példányai a 95 centimétert is elérik. Fekete fejük mindkét oldalán, a fültájékon ovális, élénksárga folt húzódik. Hátuk sötét, hasuk világos, ami a vízben megnehezíti, hogy meglássák őket.

Ez egy ideig befolyásolhatta, hogy a királypingvinek mennyi táplálékhoz tudnak hozzájutni, ahogy azt a Crozet-szigetek és a Kerguelen-szigetek más kolóniáinál megfigyelték. „Ezek a kolóniák azonban stabilizálódtak, míg a Disznó-sziget pingvinjeinek száma azóta is csökken” - mutattak rá a kutatók, megjegyezve, hogy azon a szigeten valami más is történhetett, amit azonban csak helyszíni vizsgálatokkal lehet kideríteni.

A háttérben álló lehetséges tényezők közé tartozik, hogy a nagy népsűrűség miatt sokkal kiélezettebb a helyzet a pingvinek között, különösen, amikor híján vannak a tápláléknak, ami felerősítheti a populáció csökkenését. Egy másik elmélet szerint a szigeten élő pingvineket valamilyen betegség, például madárkolera sújthatja.

„A mostani tanulmány megszületéséig úgy véltük, hogy a Déli-óceán térségében nagyjából 1,5 millió költőpár él királypingvinekből. A friss eredmények azonban azt mutatják, hogy a királypingvinek globális populációjának egyharmadát elveszítettük” - jegyezték meg a kutatók.