Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Átkódolt sejtekkel kezelnék a Parkinson-kórt

2018.07.31. 16:18

Átprogramozott őssejtek agyba ültetésével kezelné a Parkinson-kórt egy japán kutatócsoport: szerdán kezdenek hozzá a klinikai kísérletekhez, amelyekkel áttörést szeretnének elérni a betegség kezelésében. Az elmúlt évben a Kiotói Egyetem kutatói sikerrel alkalmaztak emberi úgynevezett indukált pluripotens sejteket (iPS), hogy visszaállítsák majmok agysejtjeinek normál működését.

  • Parkinson-kór:  a dopamintermelő neuronok számának csökkenése okozza az agyban, hatására kéz- és lábremegés, testi merevség jelentkezik. Bár a tünetek enyhíthetőek kezelésekkel, jelenleg a betegségre nincs gyógymód.
  • iPS-sejtek: úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy egyén érett sejtjeit például a bőrből vagy vérből és újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjen, mint egy embrionális őssejt. Ezután dopamintermelő agysejtekké alakítják. 

Ez lesz a világ első klinikai kísérlete, amelynek során iPS-sejteket használnak Parkinson-kór kezelésére

- mondta Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem iPS-sejteket kutató központjának professzora a héten tartott sajtótájékoztatón. A kutatóközpontot az a Jamanaka Sinja irányítja, aki 2012-ben John Gurdon brit tudóssal közösen kapta az orvostudományi Nobel-díjat az érett sejtek indukált pluripotens sejtekké való programozásának technikájáért. 

A kísérletben résztvevő pácienseket azok közül választják ki, akiket jelenleg kezelnek a Kiotói Egyetemi Kórházban.  

A szakértők a társadalombiztosítás által fedezett kezelést kívánnak kifejleszteni. Mivel iPS-sejteket használnak emberi embrionális sejtek helyett, a kezelés elfogadható lesz például Írországban és több latin-amerikai országban, ahol az embrionális sejtek alkalmazása tiltott. A Sumitomo Dainippon gyógyszergyár közölte, hogy 2023 márciusára már elkezdené a megfelelő gyógyszer értékesítését a klinikai kísérlet alapján.

A szerdán kezdődő tesztek során másoktól levett és az egyetemen tárolt idegensejteket ültetnek be a páciensek agyába a sérült idegsejtek kiegészítésére. A beültetendő idegsejteket olyan emberektől származó sejtek felhasználásával állítják elő, akik olyan típusú immunitással rendelkeznek, amely csökkenti az átültetett sejtek kilökődésének kockázatát.

Japánban a becslések szerint 160 ezer ember szenved Parkinson-kórban. A legtöbb páciensnél az 50-es éveiben vagy később jelentkeznek a tünetek, a páciensek száma az öregedő társadalom miatt folyamatosan emelkedik.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!