Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egyre gyakoribbak lehetnek a szélsőséges nyarak Európában

2018.09.11. 20:18

A Magyar Tudományos Akadémia kedden megjelent elemzése szerint a légkörfizikai változások miatt volt meteorológiai szempontból furcsa a 2018-as nyár, és a folyamat mögött a klímaváltozás áll. Pont ezért valószínű, hogy gyakoribb is lesz az ilyesmi. 

A nyáron Magyarországon nem dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, de egyes alföldi tájakon a meteorológiai adatgyűjtés kezdete óta nem volt ennyire hosszan tartó hőség, több északi országban is szokatlanul magas volt a nyári átlaghőmérséklet, Nagy-Britanniában pedig sosem volt ilyen száraz a nyár eleje. 

A folyamat mögött az úgynevezett poláris futóáramlás áll, ami egy határzónaként a sarki hideg és a szubtrópusi meleget választja el.  "Összefüggésben az éghajlat változásával, a globális felmelegedéssel már egyértelműen megfigyelhető, hogy a sarkvidéki területek gyorsabb ütemben melegszenek, mint a trópusi-szubtrópusi területek. Emiatt pedig a poláris jet gyengül, vagyis minél kisebb a sarki–trópusi hőmérséklet-különbség, annál kevésbé markánsan jelenik meg a jet stream” - idézi a kutatás Bozó László meteorológust. 

Idén nyáron a futóáramlásnak volt egy kitüremkedő része Nyugat-Európa északi területei, Nagy-Britannia és Skandinávia felé, ahol egy magas légnyomású képződmény, anticiklon tudott hosszú időn át kialakulni, és fennmaradni a rá jellemző szélcsenddel, felhőtlen égbolttal és rekordmagas hőmérsékletekkel.

Az elemzés idézi a három klímakutatással foglalkozó intézmény kutatását, mely szerint ahogy a Föld átlaghőmérséklete emelkedik, az ilyen hőhullámok egyre megszokottabbak lesznek. A World Weather Attribution becslése szerint az ilyen jelentős (vagy még melegebb napokat hozó) hőhullámok előfordulásának valószínűsége több mint kétszeresére nőtt az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt Észak- és Nyugat-Európában.

Ami Magyarországot illeti:

  • a futóáramlás gyengülésének-stabilizálódása miatt a mérsékelt övi ciklonok pályái is északabbra helyeződnek, így térségünket az időjárási frontoknak gyakran csak a déli ága éri el.
  • az sem kizárt, hogy egy évben tartósan a futóáramlás hideg oldalára kerülve hűvös, csapadékos nyarunk lesz az északi és az atlanti-óceáni hatások miatt.

A poláris futóáramlás gyengülésének, földrajzi helyzete változásának következményei alól mi sem tudjuk kivonni magunkat” – emelte ki Bozó. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?