Stefánia
0 °C
3 °C

Vizet talált a NASA a Holdon

GettyImages-50625169
2020.10.27. 05:59
Korábban árnyékos kráterek mélyén találtak jeget, most azonban a napsütötte régiókban is kimutattak nedvességet.

A NASA tudósai „kétségbevonhatatlan” bizonyítékát találták annak, hogy víz van a Holdon – jelentette be az amerikai űrügynökség. A felfedezés komoly jelentőségű lehet az űrkutatás jövője szempontjából.

A tudósok már korábban is találtak vizet az égitesten, a sarkoknál található örökké árnyékos kráterek mélyén. Később napsütötte régiókban is találtak vízre utaló jeleket, akkor azonban még nem tudták megállapítani, hogy a hidrogén csupán hidroxilmolekulák vagy az általunk is ismert víz formájában jelenik-e meg. 

Nem párolgott el

Nemrég azonban a SOFIA nevű hallgató obszervatórium – amely lényegében egy átalakított, a földi atmoszféra határán repülő, háromméteres teleszkóppal felszerelt Boeing 747-es repülőgép – végzett felmérések alapján sikerült megbizonyosodniuk arról, hogy tényleg víz található a Holdon. Az viszont még most sem világos a kutatók számára, hogy miként jöhet létre, illetve miként maradhat meg víz a Hold környezeti atmoszférájában. 

Sűrű atmoszféra hiányában a víznek a Hold azon oldalán, amelyet a Nap éppen megvilágít, rövid idő alatt el kellene párolognia. Ennek ellenére mégis megmarad az égitesten

– mondta Casey Honniball, az eredményeket összegző tudományos tanulmány fő szerzője. A most felfedezett víz egy százaléka a Szahara sivatagénak.

A NASA szerint a kutatási eredmény új lehetőséget tárhat elénk a Hold kutatását, illetve a Naprendszeren belüli űrutazásokat illetően. Ugyanis a víz jelenléte megkönnyítheti egy űrbázis létrehozását a Holdon, ezáltal pedig a Naprendszeren belül utazó űrhajókat és űrszondákat fel tudnánk itt tölteni oxigénnel, vízzel és üzemanyaggal

Ez azért is fontos a NASA számára, mert a jelenleg is futó Artemis program keretében 2024-ben szeretnének egy férfit és egy nőt juttatni a Hold felszínére.

(Borítókép: Time Life Pictures / Getty Images Hungary)