Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Egy szobor, két időkapszula és újabb történelmi vita

000 9MF789
2021.12.23. 13:05
Kinyitották az 1887-es időkapszulát, amelyet Virginia állam fővárosában, Richmondban Robert E. Lee tábornok eltávolított szobrának talapzatában találtak, de ez nem az, amelyet kerestek.

Több órán keresztül online közvetítették szerdán, amint a restaurátorok átnedvesedett tárgyakat vesznek elő az ólom tárolóból. Találtak egy 1875-ös almanachot, két másik könyvet, egy brit pénzérmét és egy fotót, amelyen a szobor elkészítésében közreműködő kőfaragó látható.

Még nem tudjuk pontosan, miért ezt a válogatást tették a tárolóba, ez egy érdekes összeállítás

- nyilatkozta Julie Langan, a virginiai műemlékvédelmi hatóság vezetője a The New York Times című lapnak.

Ez nyilvánvalóan nem az a kapszula, melyről az 1887-es sajtó beszámolt. Abban többek között egy fotó található a koporsójában fekvő egykori amerikai elnökről, Abraham Lincolnról (1809-1865), további a déli Konföderációval kapcsolatos öt tucat tárgy, amelyet helyi lakosok és szervezetek ajánlottak fel. Nem egyeznek a doboz méretei sem.

Ralph Northam, Virginia állam demokrata kormányzója 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét, tíz nappal a rendőri intézkedés közben elhunyt George Floyd afroamerikai férfi halálát követően. 

Sokan sértőnek tartották a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának emléket állító szobrot

a richmondi Emlékmű Sugárúton, annak ellenére, hogy Robert E. Lee tábornok maga nem támogatta a rabszolgatartás intézményét. 

Mások viszont úgy vélték, hogy a szobor eltávolítása a történelem eltörlésével lenne egyenlő.

A bronzszobrot végül szeptemberben távolították el, a 12 méter magas talapzatban azonban hiába keresték 12 órán át az időkapszulát, amelynek állítólagos tartalmáról annak idején részletesen beszámolt a korabeli sajtó. Csak az elmúlt héten találtak egy ládát a munkások a szobor egy másik részében, hat méter magasságban. A műemlékvédők most abban bíznak, hogy találnak egy második időkapszulát is a még bontás alatt álló talapzatban.

(Borítókép: Robert E. Lee tábornok szobrát eltávolítják Richmondban 2021. szeptember 8-án. Fotó:   Ryan M. Kelly / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek