Gyakori elhibázott fogyókúrára figyelmeztetnek a dietetikusok újév előtt
További Tudomány cikkek
Szakértők felszólították az embereket, hogy 2023-ban ne kezdjenek semmilyen divatos diétába, amely gyors fogyást ígér.
Olyan diétákra hívták fel a figyelmet, mint a vízdiéta és a főtt-tojás-diéta. A BDA több mint 10 500 dietetikust képvisel az Egyesült Királyságban, és együttműködik a reklámszabályozó hatósággal (ASA), hogy jelentse a diétás reklámokban megjelenő félrevezető és téves információkat.
Marcela Fiuz, a BDA szóvivője szerint az újévi fogadalmak meghozatalakor a fogyásra való összpontosítás gyakran jojódiétához vagy súlyciklikáláshoz – fogyás után újra visszahízás – vezethet, ami káros lehet az egészségre.
Az újévi diéták az étkezési zavarokkal küzdők számára is károsak lehetnek, és rendellenes táplálkozáshoz vezethetnek. A Beat nevű, étkezési zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet szerint az Egyesült Királyságban mintegy 1,25 millió ember szenved étkezési zavarban.
Nem éri meg a gyors megoldást választani
Nichola Ludlam-Raine dietetikus arra figyelmeztetett, hogy az „Új év, új én” trendek nagyon károsak lehetnek az emberek önbecsülésére, mert azt hiszik, hogy nem elég jók úgy, ahogy vannak.
„Az igazság ennek éppen az ellenkezője. Az emberek önbecsülésén kell dolgoznunk annak érdekében, hogy pozitív változásokat érjünk el a táplálkozásban, arra összpontosítva, hogy mit kellene ennünk, és többet kellene tennünk, például növelni a folyadék- és rostbevitelt, ahelyett hogy a korlátozásra összpontosítanánk” – magyarázta a BDA szakértője.
A BDA szerint a legtöbb divatos diéta hosszú távon nem fenntartható, és néhány hatásuk káros lehet az egészségre, izomvesztéshez, tápanyaghiányhoz és metabolikus alkalmazkodáshoz vezethet, ami azt jelenti, hogy a jövőben több súlyt lehet visszaszedni.
Kaitlin Colucci, aki szintén a BDA tagja, elmondta: a divatos diéták gyors megoldást ígérnek, kevés időt, kevés gondolkodást és némi erőfeszítést nagy eredményekkel – írja az Independent.
Hozzátette, hogy mivel a gyors diéták nem vezetnek fenntartható, hosszú távú változásokhoz, egészségtelen és rendezetlen kapcsolatot alakíthatnak ki az étellel.
(Borítókép: Frank Bienewald / LightRocket / Getty Images)