A leukémiás betegekre nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus

2023.01.07. 10:04
Még oltottként is nagyobb az esélye, hogy a rákos megbetegedéssel küzdők elkapják a koronavírust, esetükben súlyosabbak lehetnek a következmények. A legnagyobb kockázatot a hematológiai rákos betegeknél tapasztalták az orvosok.

Inna Y. Gong, a Torontói Egyetem professzora munkatársaival együtt daganatos betegeknél vizsgálta meg a védőoltás utáni vírusfertőzések gyakoriságát és az ebből adódó komplikációkat, összevetve a nem rákbetegségben szenvedők kontrolljaival – számolt be a MedicalXpress.

Összesen 289 400 beoltott beteget vontak be a kutatásba, akik közül közel negyvenezer fő leukémiás volt. Az adataikat 1 157 600 nem daganatos beteg adataival vetették össze, az eredmények pedig egyértelműen kimutatták, hogy a leukémiások nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, mint más betegek.

A cikk – amelyet az Infostart vett észre – arról is írt, hogy a koronavírus súlyos kimenetelének kockázata tovább nőtt az aktív kezelésben részesülő betegek esetében. Jó hír azonban, hogy a harmadik vakcina csökkentette a kockázatot a daganatos betegeknél, kivételt jelentenek viszont azok, akik anti CD-20 kezelést kapnak.

A kutatók szerint az eredmények alátámasztják, hogy a kiemelt kockázati csoportokban az emlékeztető oltásoknak, a variánsspecifikus vakcináknak és az antivirális kezelésnek is nagy szerepük van.