Furcsa ételallergiához vezet a kullancscsípés
A kutatók szerint egyre nő a kullancscsípésből eredő ritka húsallergia kialakulásának aránya az amerikaiak körében – írja a BBC, hozzátéve, hogy már 450 ezer embert érinthet az ételérzékenység.
Az allergia többféle hústípus vagy állati eredetű termék fogyasztásánál válthat ki életveszélyes reakciókat. A tudósok az alfa-gal szindróma terjedését a magányos csillag nevű kullancshoz kötik.
Veszélyes ételek
A kullancsot a hátán lévő fehér foltról lehet azonosítani, és főként az Egyesült Államok déli és keleti részein fordul elő. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás miatt a kullancs elterjedési területe egyre bővül.
A veszélyes élelmiszerek listáján szerepel a sertéshús, a marhahús, a nyúl, a bárány, a vadhús, a zselatin, a tej, egyes tejtermékek és bizonyos gyógyszerek is.
A szindróma tünetei közé tartoznak a gyomorgörcsök, hasmenés, csalánkiütés és légszomj, amelyek halálos anafilaxiát válthatnak ki.
Mivel a szervezet lassan emészti meg a húst, a tüneteket nehéz lehet észre venni. A CDC szerint 2010 óta több mint 110 ezer esetet észleltek. 2017 és 2021 között az esetek száma évente mintegy 15 ezerrel nőtt.