Két fajjá fejlődhet az ember

2006.10.18. 15:20
Egy brit evolúciókutató, dr. Oliver Curry szerint 3000-ben leszünk a csúcson, aztán az emberiség olyan változásokon megy át, ami végül két különböző fajt eredményez. Wells forog a sírjában.

Curry a Bravo nevű, férfiaknak szóló tévécsatorna egyik műsorában fejtette ki szokatlan nézeteit. A tudós arról beszélt, hogy az emberiség körülbelül ezer év múlva éri el fejlődésének tetőpontját. Fajunk egy átlagos példányának magassága akkor két méter körül lesz, 120 évig fog élni, és a kutató szerint "jobban fog kinézni", mint a mai emberek.

A férfiak atlétikusabban festenek majd, mélyebb hangjuk és nagyobb péniszük lesz, a nők pedig formásabb mellel, nagyobb szemekkel és szebb hajjal rendelkeznek, és a szőrtelenítéssel sem lesz gondjuk. A bőrszín a rasszok közti keveredéseknek köszönhetően kávébarnává egységesedik, a feldolgozott, puha ételek állandó fogyasztása miatt pedig keskenyebb állú, kevésbé fejlett állkapcsú egyedek születnek majd.

Ki viszi át a szerelmet?

3000 után aztán megindul fajunk lejtmenete, Curry szavaival élve a "genetikai másnaposság". Túlságosan a technológiára bízzuk magunkat, ezért a szociális képességeink elsatnyulnak, és kevesebbet fogunk kommunikálni egymással. Kevésbé leszünk képesek csapatban együttműködni, és eltűnhetnek olyan érzelmek, mint a szerelem, a szimpátia, a bizalom és a tisztelet.

Az addigra már a rákot is gyógyító gyógyszerekbe vetett hitünk miatt gyengülhet az immunrendszerünk, és a további testi elváltozásokban megjelenik a neoténia. Ez a testi fejlődés lassulását jelenti a nemi éréshez képest: a jövő embere babarccal fog mászkálni. (Az állatvilágban ismert a neoténia jelensége, a kutyák például vad rokonaik kölykeire emlékeztetnek.)

Egyik szebb, mint a másik

A jó és a rossz, aki csúf

Végül, a szociális különbségek miatt az ember megválogatja majd, kivel fog szaporodni, és ez a fajfenntartási sznobizmus 100 000 éven belül két különböző emberfaj kialakulásához vezethet. Az egyik faj magas és karcsú lesz, gazdag, iskolázott és intelligens, a másik pedig alacsony, zömök és buta.

Ez az elgondolás összecseng H.G Wells 1895-ös regényének, Az időgép című sci-finek az egyik felvetésével. Wells könyvében is két ember él a jövőben: a kivételezett Eloi és az elkorcsosult, majomszerű Morlock faj. A regényben ők folyamatos harcban állnak egymással - Curry elmélete nem tért ki arra, hogy az általa elképzelt emberek hogyan élnek majd egymás mellett.  • Tippek
  • Árfolyam