Árpád
-2 °C
4 °C

Dolgoznak a nem rákkeltő sültkrumpli gyártásán

2002.10.04. 14:27
A rákkeltőnek tartott akrilamid az élelmiszerek készítése közben keletkezik, és megtalálható például a sült krumpliban, chipsekben, kekszben sőt még a kenyérben is. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-felügyelet (FDA) hétfőn tanácskozott az élelmiszeripar és a fogyasztóvédelem képviselőivel arról, hogyan gyárthatnának akrilamid-mentes élelmiszereket.
Egymástól függetlenül derítette ki két kutatócsoport, hogyan keletkezik a rákkeltőnek tartott akrilamid az élelmiszerekben. A kutatók szerint az akrilamid a bizonyos élelmiszerek, például a burgonya és a liszt erős felmelegítésekor képződik. Ezek az alapvető élelmiszerek egy adott cukortípus mellett a fehérjék természetes alkotórészét, az aszparaginsavat is tartalmazzák.

Az utóbbi viszonylag magas mennyiségben, szabad formában fordul elő a burgonyában és néhány gabonyafajtában.

A svájci Lausanne-ben működő Nestlé kutatóközpont munkatársai Richard Stadler vezetésével, illetve a brit Reading egyetemen dolgozó Donald Mottram tanulmánya a Nature tudományos szaklapban jelent meg. Az akrilamid jelentette veszélyre idén tavasszal svéd kutatók hívták fel a figyelmet.

Jellegzetes sült aroma

Az aminosavak és cukrok közti úgynevezett Maillard-reakció okozza egyébként a sült, sütött és pirított élelmiszerek, például a kenyér, a sültek, a kávé és a karamella jellegzetes aromáját.

Az akrilamid laboratóriumi körülmények között akkor keletkezett a legnagyobb hatásfokkal, amikor az aszparaginsav és a cukor nagy hőmérsékleten reakcióba lépett egymással. Azok a burgonyafajták, melyeket a chipsek készítéséhez használnak, a kutatók vizsgálatai szerint nagy arányban tartalmaznak szabad aszparaginsavat.

Az akrilamidot ipari mennyiségben a műanyag- és festékgyártásban alkalmazzák, illetve az ivóvíz szűrésére használják. A rákkeltő hatását állatkísérletekben sikerült bizonyítani.

Alternatív eljárások Kanadában

A kanadai egészségügyi minisztérium, a Health Canada már hétfőn arra utasította az ország valamennyi élelmiszergyártóját, hogy kerüljék az aszparagin és a glükóz kombinációját magas hőmérsékleten, és vizsgálják meg az alternatív gyártási folyamatok lehetőségét.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-felügyelet (FDA) az eredményekről hétfőn tanácskozott az élelmiszeripar és a fogyasztóvédelem képviselőivel.

Az FDA és a WHO ajánlást készít

"Az FDA jövőre vizsgálatokat tervez és nemzetközi szakértők bevonásával ajánlatokat dolgoz ki, hogyan lehetséges elkerülni az akrilamid jelenlétét" - mondta a Reutersnek Lester Crawford, az FDA megbízott vezetője. Mint hozzáfűzte, az FDA célja az, hogy a végső ajánlásokat az ENSZ egészségügyi szervezetével (WHO) közösen adja ki 2004 elején.

A WHO júniusi tanácskozásán résztvevő kutatók megállapodtak abban, hogy együttműködnek az akrilamid keletkezésének, illetve annak kutatásában, hogy a kémiai anyag a testben elraktározódik, átalakul, vagy esetleg kiürül.

A kutatók annak kiderítésében is bíznak, hogy az egyéb akrilamid források, például a cigarettafüst nagyobb vagy azonos fenyegetést jelentenek-e, mint az élelem útján szervezetbe kerülő formák.

A gyártók szerint nincs szükséghelyzet

Az amerikai élelmiszer-feldolgozók szövetsége (National Food Processors Association) egyetért az FDA-val abban, hogy az akrilamidot illetően kutatásokra van szükség. De a csoport "nem gondolja, hogy társadalmat érintő egészségügyi szükséghelyzetről volna szó."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?