Kornélia
-1 °C
15 °C

Génhiány okozhatja az agressziót

2003.01.31. 09:43
Egy gén hiánya okozhatja a túlzott agressziót vagy szorongást, állítják amerikai kutatók, egereken végzett vizsgálatok alapján. A PET-1 jelzésű géntől megfosztott egerek viselkedése ugyanis meglepően emlékeztet bizonyos elmeorvosi problémákra, amelyek mindegyikére a túlzott agresszivitás és aggodalmaskodás a jellemző.
Egy gén hiánya okozza az egyes emberekben megnyilvánuló túlzott agressziót vagy szorongást, állítják amerikai kutatók. Egereken végeztek kísérleteik során egyes állatok szervezetéből eltávolították a magzat agysejtjeinek fejlődésében jelentős szerepet játszó PET-1 nevű gént.

A genetikailag módosított egerek agresszivitása és szorongása érzékelhetően növekedett: normális társaiktól eltérően sokkal hamarabb és többször lendültek támadásba a közelükben lévő idegen példányokkal szemben, és ketrecükben a körülzárt, biztonságosnak ítélt zugokat részesítették előnyben.

Emlékeztet

Evan Deneris kutató szerint a PET-1 géntől megfosztott egerek viselkedése meglepően emlékeztet bizonyos embereket érintő elmeorvosi problémákra, amelyek mindegyikére a túlzott agresszivitás és aggodalmaskodás a jellemző.

Mint a BBC internetes oldala utalt rá, az élőlények magatartását a sejtek által termelt szerotonin szabályozza. Ha a szerotonin mennyisége alacsony, akkor az adott élőlénynél magatartásbeli problémák alakulhatnak ki.

Megelőző kezelés

A kutatók most azon dolgoznak, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyítsák: az emberi szervezetben az egerekéhez hasonló szerepet tölt be a PET-1 gén. Deneris szerint, ha kutatásaik igazolást nyernek, akkor a szélsőséges magatartásra hajlamos embereken még azelőtt el lehet kezdeni a megfelelő kezelést, hogy a tünetek végleg elhatalmasodnának rajtuk.

Peter McGuffin, a londoni pszichiátriai intézet munkatársa ugyanakkor kétkedésének adott hangot a kísérletekkel kapcsolatban. Szerinte egy genetikai teszt soha nem helyettesítheti majd a szakszerű elmeorvosi vizsgálatokat, legfeljebb megjósolhatja, hogy melyik páciens reagál majd a gyógyszeres kezelésre és melyik nem.