Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Afrikaiak millióit mentheti meg a körülmetélés

2006.07.14. 12:12
Afrikaiak millióit menthetné meg, ha általánossá tennék a férfiak körülmetélését, véli egy nemzetközi tudóscsoport.

Egy tavalyi vizsgálat eredményei szerint a körülmetélés hatvan százalékkal csökkenti a heteroszexuális férfiak HIV-fertőzésének veszélyét, olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi hírportálon. Egy erre épülő új felmérés során a tudósok a Közép-Afrika különböző vidékein honos rituális körülmetélés gyakorlatát vetették össze a HIV-fertőzöttség adataival, majd matematikai modellezés segítségével megpróbálták megjósolni, hogy hogyan alakult volna az AIDS-statisztika, ha e térségekben az egész férfilakosság átesett volna a circumcisión.

Számításaik szerint a teljes férfilakosság körülmetélésével Közép-Afrikában tíz év alatt kétmillió HIV-fertőzést és 300 ezer AIDS okozta halált lehetne megelőzni. További tíz év távlatában még 3,7 millió embert lehetne megkímélni a fertőzéstől, 2,7 millió embert pedig megmenteni a haláltól, akik óhatatlanul életüket veszítik, ha fennmarad az AIDS terjedésének jelenlegi üteme.

A körülmetélés leginkább a férfilakosság életét és egészségét óvná meg, de közvetetten a nők között is csökkentené a fertőzöttek számát. A kutatók, akik tanulmányukat a PloS Medicine című folyóiratban publikálták, a körülmetélést az AIDS-megelőzés hatékony eszközeként tekintik. Más szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek a módszer propagálásával, hiszen a körülmetélés nem védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, mindössze csökkenti annak kockázatát. Vagyis a beavatkozás semmiképp sem alternatívája a biztonságos szexet garantáló óvszerek használatának.