Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A körülmetélés felére csökkenti az AIDS kockázatát

2006.12.15. 12:57
Amerikai AIDS-kutatók bejelentették, hogy sikerült igazolniuk, amit már régóta gyanítottak: a körülmetélt férfiak védettebbek a HIV-fertőzéssel szemben, min a körülmetéletlenek. A felfedezés áttörést hozhat a két kontinensen tomboló AIDS-járvány megfékezésében.

A felfedezést publikáló tanulmányt az egészségügyi világszervezet, a WHO készítette az allergiákkal és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai egészségügyi hivatal, a National Institute of Allergies and Infectious Diseases (NIAID) támogatásával - írja a The Gurdian.

De Cock: Fityma nélkül biztonságosabb

A tudósok két afrikai országban vizsgálták, létezik-e valamilyen összefüggés a vírus és a körülmetélés között. Kenyában 2784, Ugandában 4996 önkéntes vett részt a kísérletben, körülmetéltek és körülmetéletlenek vegyesen. A kenyai csoportban 69-en fertőződtek meg, közülük 22-en voltak körülmetélve. 47-en pedig nem. Az ugandai vizsgálatban 65 fertőzöttet jegyeztek fel, 22:43 arányban. Mindkét eredmény azt a régi sejtést igazolja, hogy a körülmetélt férfiak kisebb eséllyel kapják meg a HIV-et: a jelek szerint a fityma eltávolítása nagyjából felére csökkenti az AIDS kockázatát.

A jelenség biológiai magyarázata egyszerű: az előbőr nyálkahártyája rengeteg olyan sejtet tartalmaz, amelyet könnyen megfertőz a HIV-vírus. Ezen kívül a fityma a makkot is nedvesen tartja, kedvezőbb körülményeket teremtve a kórokozónak.

Kevin de Cock, a WHO AIDS-részlegének vezetője szerint a felfedezés több tíz-, sőt százezer férfit menthet meg a HIV-től a következő években, különösen a járványban leginkább érintett Afrikában és Ázsiában. A tudós úgy véli, áttörés lehet az AIDS-megelőzésben, ha elérik, hogy a veszélyeztetettek eltávolíttassák péniszükről az előbőrt. Az elképzelés azonban nem mentes az aggályoktól.

Az AIDS számokban
2005-ben 38,6 millió volt a HIV-fertőzöttek száma, a járvány leginkább a Szaharától délre (24,5 millió) és Ázsiában (8,3 millió) tombol. Néhány afrikai országban a népességnek több mint a harmada fertőzött, az ázsiai fertőzöttek kétharmada Indiában található. Egy év alatt 4,1 millió új fertőzöttet regisztráltak, közülük 2,7 milliót Afrikában. 2,8 millió ember halt meg tavaly AIDS-ben.

Nem varázsszer

Anthoni Fauci, a NIAID igazgatója attól tart, hogy sokan egyfajta ellenszerként fogják tekinteni a körülmetélést, és fityma nélkül sokkal kevésbé ügyelnek majd a biztonságos szexre (például nem húznak óvszert szeretkezéskor), ezzel közömbösítve a körülmetélés adta védettséget. De Cock osztotta kollégája aggodalmát: "Fontos megértetni az emberekkel, hogy nem egy új varázsszert találtunk."

Egy másik sokat hangoztatott félelem, hogy az elmaradott kórházakkal rendelkező fejlődő országokban sokan házilag, képzetlen sarlatánokkal és nem megfelelő higiéniai körülmények között végeztetik majd el az urológiai rutinműtétet. Ezen kívül az orvosoknak kulturális ellentétekkel is meg kell majd küzdeniük: például Indiában a hinduk nem metéltetik körül magukat.

A továbbiakban a tudósok tervet készítenek a fenti problémák kiküszöbölésére, és jövőre elindítanak egy másik kísérletet, amely azt vizsgálja majd, hogy a körülmetélt partnerekkel szeretkező nők is élveznek-e valamilyen védettséget.