Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Aki kövér, az is marad

2008.05.05. 12:12
Svéd kutatók bebizonyították, hogy ha a szervezetünk fiatalkorban sok zsírsejtet termel, egész életünkben küzdhetünk a kilókkal.

Érdemes odafigyelni arra, hogy mit és mennyit eszik a gyerek, mert aki fiatalkorában kövér, az valószínűleg egész életére az is marad. Legalábbis ezt állapították meg svéd kutatók, akiknek a munkáját az ötvenes és hatvanas években végzett atombomba-kísérletek segítették.

Kiderült, hogy a zsírsejtjeink száma kiskorunkban nagyjából állandósul, és bár később alkalmunk lesz leadni a súlyunkból, ezek a sejtek rendkívül gyorsan regenerálódnak. Aki tehát fiatalon túlsúlyos volt, arra állandóan visszanő majd a felesleges teher, állítja Kirsty Spalding, a stockholmi Karolonska Institute biológusa. Ez a jelenség a magyarázat arra, hogy sokan miért vívnak kilátástalan küzdelmet a kilóikkal.

Nukleáris zsír

A kutatók már régóta sejtették, hogy a felnőttek zsírsejtszáma nagyjából állandó, azt viszont nem tudták, hogy ezek a sejtek folyton újratermelődnek, vagy kitartanak egy életen át. A hidegháború alatt lezajlott nukleáris tesztek segítették Spalding csapatát. Az ötvenes években nagyszámú radioaktív, bár jobbára ártalmatlan karbon-14 került a levegőbe. Ezek beépültek a szervezetbe, és ott is maradtak, így a sejtek karbon-14-szinte elárulja a keletkezési időpontjukat. A földfelszíni tesztelések 1963-ban abbamaradtak, a levegőben folyamatosan csökkent a radioaktív anyagok száma, ez az emberek szervezetében is tükröződött.

Mindezek ismeretében a svéd kutatók megvizsgáltak 25 felnőttet, közülük néhányan kövérek, néhányan soványak voltak. A tudósok arra figyeltek fel, hogy a szervezet minden évben újratermeli a zsírsejtek tíz százalékát, de kiderült az is, hogy a fiatalon kövér embereknek kétszer annyi zsírsejtjük termelődik, mint az átlagnak, és ez az oka annak, hogy ők nehezen tudják tartani a súlyukat.

Spalding szerint a folyamatot úgy lehetne befolyásolni, ha valamilyen eljárással blokkolni tudnák az új zsírsejtek születését. Persze az eljárást meg is lehetne fordítani, amivel meg a rákos betegek súlycsökkenését lehetne mérsékelni.

A tudós úgy véli, a kutatás eredményéből levonható tanulság egyértelmű: oda kell figyelni arra, hogy mit adunk a gyermekeknek enni, mert a hatások egy életre szólnak.