Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A korai italozásból lesz a felnőttkori alkoholizmus?

2006.07.09. 10:12
Sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek felnőtt korukra alkoholisták azok, akik kamaszkorukban is szeszfogyasztónak számítanak.

A korai alkoholizálás veszélyeire figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik szerint az iddogáló kamaszok közül lényegesen többen válnak később a szesz rabjává, mint az első pohár italt csak felnőtt fejjel elfogyasztó emberek közül. A Boston University School of Public Health kutatói vizsgálataik során 43 ezer felnőttet kérdeztek ki - olvasható a MEdNovosztyi című egészségügyi kérdésekkel foglalkozó hírportálon.

A kutatást irányító Ralph Hingson professzor és munkatársai adatai szerint a már tinédzserkorban iddogálók 47 százaléka válik később az alkoholistává. Azok körében viszont, akik 21 éves koruk után ízlelték meg először a szeszesitalokat, mindössze 9 százaléknál alakul ki függőség.

A korai ivászat nemcsak a szenvedélybetegség nagyobb gyakoriságát vonja maga után, de a könnyebb hozzászokást is, ráadásul a szenvedélybetegség ezen eseteit nehezebb gyógyítani. Ezeket az összefüggéseket egyéb tényezőktől, például az alkoholizmust elősegítő genetikai hajlamtól függetlenül regisztrálták a kutatók.

A tudósok, akik eredményeiket az Archives of Pediatric & Adolescent Medicine című szaklapban publikálták, kutatásaikkal a társadalom és a szülők figyelmét szeretnék felhívni a kamaszokra leselkedő veszélyre.