Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A korai italozásból lesz a felnőttkori alkoholizmus?

2006.07.09. 10:12
Sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek felnőtt korukra alkoholisták azok, akik kamaszkorukban is szeszfogyasztónak számítanak.

A korai alkoholizálás veszélyeire figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik szerint az iddogáló kamaszok közül lényegesen többen válnak később a szesz rabjává, mint az első pohár italt csak felnőtt fejjel elfogyasztó emberek közül. A Boston University School of Public Health kutatói vizsgálataik során 43 ezer felnőttet kérdeztek ki - olvasható a MEdNovosztyi című egészségügyi kérdésekkel foglalkozó hírportálon.

A kutatást irányító Ralph Hingson professzor és munkatársai adatai szerint a már tinédzserkorban iddogálók 47 százaléka válik később az alkoholistává. Azok körében viszont, akik 21 éves koruk után ízlelték meg először a szeszesitalokat, mindössze 9 százaléknál alakul ki függőség.

A korai ivászat nemcsak a szenvedélybetegség nagyobb gyakoriságát vonja maga után, de a könnyebb hozzászokást is, ráadásul a szenvedélybetegség ezen eseteit nehezebb gyógyítani. Ezeket az összefüggéseket egyéb tényezőktől, például az alkoholizmust elősegítő genetikai hajlamtól függetlenül regisztrálták a kutatók.

A tudósok, akik eredményeiket az Archives of Pediatric & Adolescent Medicine című szaklapban publikálták, kutatásaikkal a társadalom és a szülők figyelmét szeretnék felhívni a kamaszokra leselkedő veszélyre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!