Piroska
3 °C
4 °C

Már tesztelik az alkoholfüggőség elleni gyógyszert

2008.04.18. 11:50
Az alkoholfüggőség ellen is hatásos lehet egy, a skizofrén és bipoláris rendellenességben szenvedő páciensek pszichózisára alkalmazott szer - közölték amerikai kutatók az Alkoholism: Clinical and Experimental Research szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az aripiprazol hatóanyag növeli az alkohol nyugtató hatását és csökkenti eufóriát kiváltó hatását - állítják a kutatók. A szer az agy dopaminreceptoraira hat, melyek kapcsolatba hozhatók az egyén hangulatával és függőségével. A vizsgálatban résztvevő 18 egészséges "társasági ivó" átlagéletkora 27,6 év volt. A kísérletet megelőző 90 napból átlagosan 19,5 napon fogyasztottak alkoholt, 1,8 napon ittak sokat, összesen 47,8 adag alkoholos italt vettek magukhoz.

A kísérleti alanyok egy része nem kapott gyógyszert, másik hányada 2,5 milligramm hatóanyagot kapott, utolsó hányada pedig 10 milligrammot. A vizsgálat során három adag italt fogyasztottak a résztvevők, melynek pontos mennyiségét nemük, magasságuk és súlyuk alapján állapították meg.

A hatóanyagdózis növelése a szívritmus növekedését vonta maga után, növelte az alkohol nyugtató hatását és csökkentette az általa kiváltott eufóriát. Utóbbi miatt tartja elképzelhetőnek Henry Kranzler csoportja, hogy a szer hasznos lehet az alkoholfüggők kezelésében. Előtte azonban még több kutatási eredményre van szükség a szakemberek szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!