Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már tesztelik az alkoholfüggőség elleni gyógyszert

2008.04.18. 11:50
Az alkoholfüggőség ellen is hatásos lehet egy, a skizofrén és bipoláris rendellenességben szenvedő páciensek pszichózisára alkalmazott szer - közölték amerikai kutatók az Alkoholism: Clinical and Experimental Research szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az aripiprazol hatóanyag növeli az alkohol nyugtató hatását és csökkenti eufóriát kiváltó hatását - állítják a kutatók. A szer az agy dopaminreceptoraira hat, melyek kapcsolatba hozhatók az egyén hangulatával és függőségével. A vizsgálatban résztvevő 18 egészséges "társasági ivó" átlagéletkora 27,6 év volt. A kísérletet megelőző 90 napból átlagosan 19,5 napon fogyasztottak alkoholt, 1,8 napon ittak sokat, összesen 47,8 adag alkoholos italt vettek magukhoz.

A kísérleti alanyok egy része nem kapott gyógyszert, másik hányada 2,5 milligramm hatóanyagot kapott, utolsó hányada pedig 10 milligrammot. A vizsgálat során három adag italt fogyasztottak a résztvevők, melynek pontos mennyiségét nemük, magasságuk és súlyuk alapján állapították meg.

A hatóanyagdózis növelése a szívritmus növekedését vonta maga után, növelte az alkohol nyugtató hatását és csökkentette az általa kiváltott eufóriát. Utóbbi miatt tartja elképzelhetőnek Henry Kranzler csoportja, hogy a szer hasznos lehet az alkoholfüggők kezelésében. Előtte azonban még több kutatási eredményre van szükség a szakemberek szerint.