Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megtalálták az álmok keletkezési helyét

2004.09.13. 16:39
Egy agyvérzésen átesett asszony vizsgálata révén svájci kutatók lokalizálták az álmodásért felelős agyi területet.
Az álmok mélyen az agy hátsó részén, az arcok, illetve a jellegzetes tájékozódási pontok vizuális feldolgozásáért felelős területen születnek, írta az Annals of Neurology című amerikai tudományos folyóirat svájci kutatók vizsgálati eredményeit idézve.

Szürkébbek lettek

Mint Claudio Bassetti, a zürichi egyetemi kórház neurológusa a folyóirat hasábjain közölte, ő és csapata egy agyvérzés révén álmaitól megfosztott asszony esetét elemezve jutott erre a következetésre.

A 74 éves asszony agyvérzése nyomán elveszítette képességét arra, hogy álmodni tudjon, és részben sérült a látása is, de az agyi érkatasztrófa során a nő agyát semmiféle más jellegű károsodás nem érte. A beteg a látását később, a lábadozás során visszanyerte, ami azonban az álmokat illeti, azok csak részlegesen, a korábbinál jóval szürkébb, jóval kevésbé erőteljes módon tértek vissza.

Nyitott kérdés

Az álmok keletkezése, és az, hogy milyen célt szolgálnak, még ma is nyitott kérdés a tudomány számára, hangsúlyozta Bassetti professzor.

A 74 éves agyvérzéses asszony agyának tüzetes vizsgálata során most első ízben sikerült lokalizálni azt a területet, és azt a mértékű sérülést az agyban, amely az álmokra való képesség elveszítését, és csak azt idézi el, tette hozzá.

A kutatók a most behatárolt agyi területek működését elemezve folytatják az álmok jellegének és intenzitásnak vizsgálatát más agyvérzéses betegek esetében, írta az amerikai neurológusok szakmai folyóirata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!