Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Labirintusról álmodik a patkány

2006.12.25. 21:30
A Massachusettsi Műszaki Egyetem tanulással és emlékezéssel foglalkozó intézetében Matthew A. Wilson és munkatársai kísérletükben bepillantottak egy patkány agyába, amint éppen arról a labirintusról álmodik, amelyben nappal szaladgál.

Wilsonnak már 2001-ben sikerült kimutatnia, hogy a patkányok összetett emlékeket alkotnak azokról az eseményekről, amelyek történnek velük, és ezek az emlékek álmukban előkerülnek. Mivel az emléknyomokat a patkány hippokampuszában, az agy emlékezőközpontjában azonosították, akkor nem tudták megállapítani, hogy együtt járnak-e olyan vizuális élményekkel, amelyeket mi tapasztalunk álmainkban.

A kutató most egyidejűleg mérte a hippokampusz és a látókéreg aktivitását, és azt találta, hogy ezek az álomban visszatérő emlékek tartalmaznak olyan képeket, amelyeket az állat a labirintusban látott. A kísérlet során elektródákat vezettek a patkány agyának meghatározott idegsejtjeihez, így össze tudták hasonlítani aktivitásukat, amikor az állat ébren a labirintusban dolgozott, illetve amikor aludt.

Emléknyomok az agyban

Kiderült, hogy a patkány agyában az álom során ugyanazok a neuronok aktiválódnak, amelyek akkor tüzeltek, amikor az állat ébren egy eseményt tapasztalt, és az érzékszervi adatokat feldolgozó látkókéreg éppen aktív régiója és a hippokampusz az álom alatt kommunikál egymással.

Az agy az álom során egyidejűleg két helyen játssza vissza az emlékeknyomokat, a hippokampuszban és a látókéregben. Az emléknyomok egyidejű aktiválódása vagy hozzájárul az emlékek megerősítéséhez, vagy a megerősítési folyamat eredménye, vonták le végkövetkeztetésüket a kutatók az EurekAlerten megjelent sajtóközleményükben.