Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Elkészült az Altamira barlang másolata

2001.03.13. 12:11
A digitális technológia néha nem csak az elénk vetített fényes jövő része, de segíthet a régmúlt újraalkotásában is. A spanyolországi Altamira barlang a történelem előtti időkből származó festmények révén lett világhírű. A látogatók ostroma, jobban mondva az általuk kilélegzett szén dioxid és vízgőz viszont megtámadta a falfestményeket. A most befejezett mesterséges barlanggal a 14 ezer évvel ezelőtti állapotot rekonstruálták. Az élethű másolatot évente félmillió látogató is felkeresheti.
Az Altamira barlang bejáratától néhány száz méterre befejeződött 'a késő kőkorszak Sixtusi kápolnájaként' emlegetett művészettörténeti emlékhely dublőrjének megépítése. Az új mesterséges barlangban létrehozták az okker és szénpor bölényeket, szarvasokat és a többi élethűen ábrázolt állatot. Vastag, de kecsesen ívelő vörös, fekete és sárga vonalak keltik a csorda mozgásának érzetét.

Az állatok átvágtatnak a mennyezeten, rázzák a sörényüket, lendítik a farkukat, vagy a földön fekszenek. Az impresszionista festészet első fennmaradt emléke minden egyes alakot alaposan kidolgozva ábrázol. A vonalak mesterien követik a barlang boltozatát és a fal mintáját, szinte térbeli kiterjedést és izomzatot adnak az állatoknak. Némelyikük a szemlélő felé néz, szinte zavaróan vizslatják az alattuk állókat. Az állati alakzatok közé titokzatos jelek vegyülnek, az egyik sarokban pedig két kézlenyomat érte meg a harmadik évezredet. Az egész mennyezet úgy csillog, mintha tegnap készült volna el a festmény.

Tulajdonképpen ez is az igazság. Hiába tudjuk, hogy nem ezeket az alakokat festette 14 ezer évvel ezelőtt az ismeretlen vadász, a festményt nem lehet megkülönböztetni az eredeti ábrázolástól.

Az új altamirai barlang elkészítésénél a virtuális valóság jelentős szerepet kapott. A barlang lemásolásának ötlete 1982 környékére datálható, amikor a barlangot öt év után ismét megnyitották a nyilvánosság előtt. Az 50-es 60-as és 70-es években özönlöttek a turisták a barlangba, hogy láthassák a korai emberek festményeit.

align=left>

Az egyik másolat a berlini Deutsches Museumban látható
De a tömegturizmus pusztító hatással volt az őskori festményekre. A testmeleg és a széndioxid nagyobb pusztítást végzett, mint az évezredek múlása. 1982 óta a látogatószámot szigorúan évi 8500 főben limitálták, és közülük sokan három évet is várólistán vannak, mire bejuthatnak a vadászat védett emlékhelyére.

Két kényelmes másolatban már létezik a világhírű bölényszoba, de ezeket nem lehet összehasonlítani az átfogó másolási projekttel. Az Altamira múzeum és kutató központ igazgatója, Jose A. Lasheras kezdeményezésére 1992-ben indult az új barlang kiépítése.Nagyobb képet akartunk bemutatni, mondta a Wirednek. Szét akartunk oszlatni néhány hiedelmet a korai emberekkel kapcsolatban, és megmutatni, őseink éltek is, nem csak túléltek.

A 4400 négyzetméteres, 16 millió dolláros költséggel megépült létesítményt júniusban vagy júliusban nyitják meg. A könnyen bejárható termekben évente félmillió turista is megfordulhat. A barlangon kívül állandó kiállítás és egy könyvtár is helyet kapott a sziklában. A látogatók virtuális valóság és videofilmek révén ismerhetik meg a környéken élt őskori emberek életét.

Az új barlang maga is egy műremek, úgy alakították ki, hogy a lehető legkevésbé zavarja a tájképet. Az épület szerkezetét rezgésmentes technológiával húzták fel, hogy kíméljék az eredeti barlangot.

A kiállító központ részletes tájékoztatást ad a történelem előtti korszakban élt emberek életéről, de a legnagyobb odafigyeléssel az új barlang készült. A térképészet és a topográfia által alkalmazott eljárásokat használtuk a zárt tér leképezésére - árulta el Lasheras. Hordozható digitális szkennerek segítségével 5 milliméteres osztásokban méréseket végeztünk az eredeti barlang falán.

Ezt a hatalmas adathalmazt egy munkaállomás 18 órán keresztül emésztette. Ennek segítségével létrehozták az új barlang digitális modelljét, amely sok mindenben különbözik az őskori művész lakhelyétől.

Például a barlang bejárata 13 ezer évvel ezelőtt beomlott, és 1868-as felfedezéséig hermetikusan le volt zárva. Az évek folyamán mesterséges tartófalakat és oszlopokat emeltek, hogy megtámasszák a barlang törékeny falait, és ezzel tovább módosult az üregek formája. De a barlang puszta másolata nem volt elég, a kutatócsoport olyanra kívánta alakítani az új barlangot, mint amilyen a régi lehetett 14 ezer évvel ezelőtt.

A hatvanas években készült német másolat még valódi iparosmunka volt
Az új barlang méteres darabjait Madridban formázták meg, és a helyszínen építették össze. A kísérlet sikerült, az eredmény az egykori festő által megismert üreg tudományosan lehetséges legjobb másolata lett. A bejárat nem egy kicsiny fémajtó, hanem a régi barlang beomlott óriási száját képezi le. Négy méter magas a nyílás, és 15 méter széles. Meglepően sok fényt enged be a barlangba, és megvilágítja a leglátványosabb részleteket rejtő sarkokat is.

Az eredeti barlang utólag beépített falai azt sugallják, hogy a festmények egy távoli sarokban készültek. Ez nem igaz, ahogy az új barlang mutatja - mondta a barlangmúzeum igazgatója. Ezen túl viszont minden repedés és mélyedés a régi barlangot idézi. Még az anyag is az eredeti mészkőre hasonlít, bár valójában természetes és mesterséges anyagok speciálisan fejlesztett keverékéből készített bevonat. A külső réteg ugyanúgy nedvszívó, mint a mészkő.

Míg a barlang lemásolása teljesen műszaki feladat volt, a festmények újra elkészítése eredeti anyagokkal dolgozó művészekre hárult. Még a kézmozdulatok terén is másolni igyekeztek az eredetit. Matilde Muzquiz és Pedro Saura ugyanúgy vasoxidot, szerves anyagok elszenesítésével nyert szénport és vizet használt a munkához, mint őskori kollégájuk annak idején.  • Vennék
  • Hírek