Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási meglepetés: tévedés volt a jeti eredetét igazoló vizsgálat

2014.12.17. 15:51

A legfrissebb elemzés szerint tévedtek azok a tudósok, akik a himalájai hegyi embernek, vagyis a jetinek tulajdonított minták DNS-vizsgálata után arra következtettek, hogy a jeti létező lény, és valószínűleg egy kihalt jegesmedve, illetve egy ritka barnamedve hibridje lehet.

Ross Barnett és Ceiridwen Edwards, a dán és az oxfordi természettudományi intézet munkatársai most újra elemezték ugyanazokat a mintákat, amiket a fenti állítást megfogalmazó Bryan Sykes és csapata is elemeztek. Az új vizsgálatok szerint valójában a minták egy teljesen átlagos, ma is elő jegesmedve-fajtól illetve egy ritka, de semmiképpen sem emberszerű barnamedve-fajtól származnak. Ugyanennyire fontos megállapítás az is, hogy két külön állattól származó mintáról van szó, vagyis nem egy furcsa hibrid képviselője kísért a hegyek között évszázadok óta.

Barnett és Edwards szerint Sykes csapata valószínűleg hibázott a DNS-elemzés közben, valószínűleg eleve egy kihalt jegesmedve-fajhoz hasonlította az adatokat, de a modern jegesmedvét kihagyták a számításból. Sykes hivatalosan is elismerte a hibát, de továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a jeti valamiféle modern, hibrid emberszabású lehet, és fontos, hogy a titkot további elemzések segítségével derítsék fel a tudósok.