Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az űrsugarak válogatnak az aminosavak közt

2005.08.28. 10:17
A világűr háttérsugárzásának hatására nagyobb arányban bomlanak le a jobbos aminosavak, mint a balosok.
kiralitas es kezek
Alanin

A kiralitás jelentése, hogy bizonyos molekulák, az őket alkotó atomok térbeli elredezésének tükrözött formájában is léteznek, vagyis jobb- illetve balkezesek. A fehérjéket alkotó aminosavak is ilyenek. Arra, hogy a földi életformák fehérjéi miért kizárólag balkezes aminosavakból épülnek fel, egyelőre nem találtatott megnyugtató vagy nyugtalanító válasz.

"A kulcsfontosságú kérdés, hogy a kiralitás mikortól játszik szerepet..." - magyarázza Uwe Meierhenrich, a francia Nice-Sophia Antipolis Egyetem kémikusa.

Korábbi elméletek szerint az élet kialakulásának kezdetén a jobbkezes és balkezes aminosavak egyaránt beépültek az élőlényekbe, de valamiféle kiválasztódás nyomán csak a balkezesek maradtak.

Meierhenrich és kollágai szerint azonban a dolog ennél hamarabb eldőlt. Szerintük az élethez szükséges molekulák csillagközi viszonyok között szelektálódtak, mégpedig azért, mert a sugárzás kilugozta a jobbkezes aminosavakat a jeges porból, amelyből a Naprendszer kialakult. A Földbe csapódó üstökösök így főként balkezes aminosavakat hoztak magukkal.

Az aminosavakat elpusztító sugárzást körkörösen polarizált fénynek hívják, mert csavarodik, mint a fúró - amiből következik, hogy ennek is van jobbra illetve balra forgó válozata. A körkörösen polarizált fényt a feltételezések szerint akkor keletkezik, amikor a fény olyan porfelhőkön szűrődik át, amelyekben a porszemek egy erős mágneses mező hatására elrendeződnek.

Az űbéli sugárzás 17 százalékát körkörösen polarizált fény alkotja.

Egy 2000-ben végfzett kísérletben megállapítást nyert, hogy a fény forgásától függően 2,5 százalékkal nagyobb arányban dezintegrálódott egy adott kiralitású aminosav.

Meierhenrich kutatócsoportja úgy módosította a kísérletet, hogy kicsit jobban igazodjon elméletükhöz, vagyis hasonlítson az űrbéli körülményekre. Az első kísérletben használt 210 nanométer hullámhosszú fény helyett az űrben található 120 nm-eshez kicsit közelebb eső 180 nm-es fényt vetettek jobbos és balos leucinra.

A balra forgó fény hatására az egyenletes keverékben 2,6 százalékkal a balkezes aminosavak felé mozdult az arány.

Az elmélet 2014-ben igazolódhat, amikor az Európai Űrügynökség Rosetta szondája leszáll Csurjumov-Geraszimenko üstökösön. A Rosetta fedélzetén hordoz egy Meierhenrich tervezte műszert, amely elemzi az üstökös felszínén fellelhető aminosavakat, különös tekitettel kiralitásukra.

A kémikus szerint lehetséges, hogy más csillagrendszerekben, fordított polaritású fény hatására a jobbkezes aminosavak maradtak meg.

"Ez az eredmény növeli annak valószínűségét, hogy máshol is megjelent az élet" - vélekedett Meierhenrich.