József, Bánk
-7 °C
0 °C

Ismét gyanús az aszpartám

2005.09.23. 09:31
Újabb élelmiszeripari kellékről állítják egyes kutatócsoportok, hogy súlyos egészségkárosodást okozhat. Ezúttal az édesítőszerként széles körben használt aszpartám került a vádlottak padjára, az ellene szóló bizonyítékokat azonban más tudósok keveslik.
Az élelmiszeripar egyik gyakran használt édesítőszere az aszpartám: több mint 6000 termékben található meg. Nemrégiben azonban egy bolognai kutatóintézet meglepő tanulmányt tett közzé: egy kísérletsorozat alapján, amelyhez majdnem 1800 patkányt használtak, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szer leukémiát okozhat.

Az aszpartám kapcsán már régóta fel-felbukkanak különböző híresztelések. Egy kutatóintézet 1988-ban például azt állította, hogy a szer túlzott fogyasztása a szellemi képességek csökkenését okozza és vaksághoz vezet.

Kétségbe vonták

Ezt azonban a kísérletsorozat hibái miatt később kétségbe vonták, mint ahogy a francia élelmiszerbiztonsági intézet 2002-es állásfoglalása szerint az az állítás sem állja meg helyét, hogy kapcsolat lenne az aszpartám fogyasztása és egyes agydaganatok között.

A bolognai tanulmány kapcsán azonban az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó európai és amerikai szervezetek most is óvatosságra intenek, és bármiféle döntés előtt újabb kísérleteket tartanak szükségesnek.

Addig is érvényben marad a jelenlegi szabályozás: naponta és testsúlykilogrammonként Európában maximum 40, Amerikában pedig 50 milligramm aszpartám fogyasztását tartják megengedhetőnek.