16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Megelőzheti a szívrohamot az aszpirin

2002.01.11. 16:09
Világszerte évente negyvenezer ember életét menthetné meg az aszpirin, ha a szívrohamra vagy stroke-ra hajlamos betegek rendszeresen szednék a gyógyszert. Az angol Orvosi Kutatási Bizottság felmérése szerint az aszpirines és vérrögképződést gátló kezelés negyedével csökkenti a komoly szívroham vagy stroke kockázatát, a nem életveszélyes szívroham kockázatát pedig harmadával.
Évente negyvenezer ember életét menthetné meg az aszpirin világszerte, ha a jelenleginél több szívrohamra vagy stroke-ra hajlamos beteg szedné rendszeresen - jelentette be pénteken az angol Orvosi Kutatási Bizottság legújabb tanulmányának eredményét. Az aszpirin és más vérlemezke-aggregációt gátló gyógyszerek közel háromszáz klinikai vizsgálatának elemzése során bebizonyosodott, hogy az aszpirin csökkenti a szívroham és a stroke előfordulásának esélyét a veszélyeztetett betegek körében. Ennek ellenére mindössze a magas rizikófaktorú betegek fele részesül aszpirines vagy egyéb vérrögképződést gátló gyógyszeres kezelésben.

Nem csak szívroham után javasolják

Az aszpirint illetve a vérlemezke-aggregációt gátló gyógyszereket rendszerint a szívrohamon vagy stroke-on átesett pácienseknek adják, hogy megelőzzék a betegség kiújulását. Dr. Colin Baigent, a kutatásokat vezető orvos szerint azonban a kezelés az olyan betegeknél is segíthet megelőzni a szívroham vagy a stroke bekövetkezését, akiknek cukorbetegségük, érelmeszesedésük vagy szívpanaszaik miatt magas a betegségek előfordulásának kockázata.

A British Medical Journalban ismertetett tanulmány egyike a betegségek kezeléséről készített legátfogóbb nemzetközi áttekintéseknek: a kutatók által elemzett közel háromszáz klinikai vizsgálatban mintegy kétszázezer páciens vett részt.

Negyedével csökken a stroke kockázata

A kutatók megállapították, hogy az aszpirines és vérrögképződést gátló kezelés negyedével csökkentette a komoly szívroham vagy stroke kockázatát, a nem életveszélyes szívroham kockázatát pedig harmadával.

Az alacsony dózisú (napi 75-150 miligramm) aszpirinnel történő hosszú távú kezelést éppen olyan hatásosnak találták a tanulmány készítői, mint a magas dózisú kezelést. Bizonyos esetekben egy második vérrögképződést gátló gyógyszer előnyös hatással bírt, Baigent szerint azonban a gyógyszerezési stratégia részletei további kutatásra szorulnak.

Nem mindenkinek ajánlott a kezelés

Baigent leszögezte, hogy az aszpirin csak azoknak az embereknek nyújt megfelelő védelmet, akiknek egészségügyi állapotuk jelent magas rizikófaktort. Az aszpirin gyomorproblémákat is okozhat, például gyomorvérzést és gyomorfekélyt, rendszeresen csak orvos tanácsára szabad szedni.

A kockázatok felbecslése
Válaszoljon igennel vagy nemmel az alábbi kérdésekre, hogy meghatározza a stroke kockázatát.

Volt már szívrohama?
Tapasztalt már eszméletvesztést, pillanatnyi ájulást, figyelmeztető jeleket (TIA) vagy stroke-ot?
Magasabb-e a vérnyomása, mint 140/90?
Cukorbeteg?
Dohányzik?
Magas-a koleszterin- vagy lipid-szintje?
Inaktív életmódot folytat-e?
Családtagjai (szülei vagy testvérei közül) volt-e már valakinek stroke-ja, szívrohama?

Ha két vagy több kérdésre igennel válaszolt, magas az agyvérzés vagy a szívroham kockázata, és előnyös lehet, ha orvoshoz fordul.

Forrás: Medicentrum.hu  • Hírek
  • Hírek