Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újabb pofon az asztrológiának

2006.04.26. 12:24
Statisztikai szempontból egyáltalán nincs jelentősebb összefüggés a születés ideje és a jellemvonások között, mutat rá egy friss felmérés. egy korábbi amerikai kutatás szerint pedig az imádságnak sincs statisztikailag kimutatható pozitív hatása.
A csillagjegyek és a jellemvonások között nincs összefüggés, vagyis a születés ideje, és vele a csillagjegy nem befolyásolja a személyiségjegyeket, állapították meg dán és német kutatók egy széleskörű vizsgálattal. Korábbi vizsgálatok ugyan utaltak arra, hogy egyes személyiségjegyekre - mint a spontaneitás vagy a kockázatvállalás - hatással vannak a csillagjegyek, de a tudósok 15 ezer embert felölelő bevonásával készült, igen széleskörű elemzésben kimutatták, hogy ilyen befolyásra nincs bizonyíték. Ez cáfolja azt az elterjedt nézetet is, hogy a minden csillagjegyhez tipikus jellemvonások társulnak, írja a Wissenschaft.de című tudományos hírportál.

A kutatást vezető Peter Hartmann és kollégái szerint a mostani elemzésnél igen széles mintával dolgoztak: két adatbankból vett, összesen több, mint 15 000 személy adatait hasonlították össze. Közülük 4321 középkorú férfi volt, akik részt vettek a vietnami háborúban, így az intelligencia-hányadosuk, születésnapjuk és személyiségprofiljuk ismert volt, a további 11 448 fiatalról 15 és 24 éves kor között pedig születési idejüket és intelligencia-hányadosukat tudták.

Az eredmény olyannyira egyértelmű volt, hogy magukat a kutatókat is meglepte. Statisztikai szempontból egyáltalán nem volt jelentősebb összefüggés a születés ideje és a jellemvonások között, továbbá a születési hónapnak olyan csekély volt a befolyása az intelligenciára, hogy annak a gyakorlatban nincs jelentősége. Ezen vizsgálat alapján közvetlen összefüggéseket az egyes állatjegyek és a személyiségjegyek között minden valószínűség szerint ki lehet zárni.

Az imádkozás sem segít

A Harvard Medical School nemrégiben készített kutatás szerint a szívbetegek felépülését nem befolyásolja, hogy imádkoztak-e értük vagy sem. Sőt, statisztikailag még az is kimutatható volt, hogy azoknál a betegeknél, akikért imádkoztak, valamivel magasabb volt a komplikációk aránya. A kutatást több tudós is támadta, mondván, a tudomány nem arra való, hogy a természetfelettit kutassa.