Júlia, Rita
13 °C
26 °C

200 millió évig pontosan jár az új atomóra

2008.02.15. 23:16
Amerika fizikusok olyan atomórát fejlesztettek ki, amely egyetlen másodpercet sem késik vagy siet több mint 200 millió éven át, így a pontosság terén a legigényesebbeket is kielégíti.

Az óra, amelyet a Science című folyóirat számában mutatnak be, az amerikai kereskedelmi minisztérium Nemzeti Mérésügyi és Technológiai Intézetének (NIST) hivatalos atomóráját is felülmúlja, amely "csak" 80 millió évre ígér másodpercre pontos időt. A világ legpontosabb órája címére számot tartó új atomórát a Joint Institute for Laboratory Astrophysics (JILA) laboratóriumban dolgozták ki, a NIST és a boulderi Colorado Egyetem együttműködésével.

Ezek az órák olyan gyorsan fejlődnek, hogy nem tudjuk megmondani, melyik lesz a legjobb - mondta Tom O,Brian, a NIST Idő és Frekvencia Részlegének vezetője. A nagypontosságú órákra többek között a hosszú távú űrutazásokhoz van szükség, ahol a legkisebb hiba miatt is meghiúsulhat egy küldetés.

A rendkívül pontos órák titka, hogy minél gyorsabban ketyegjenek. A Jun Yu kutató által kifejlesztett új atomóra 430 billiószor (azaz 430 ezer milliárdszor) ketyeg másodpercenként.