Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tervezzen meteoritbecsapódást!

2004.04.13. 13:49
Egy új amerikai weboldalon a csillagászathoz nem értő, ám önmagukat fenyegetettnek érző internetezők is könnyedén kiszámíthatják, milyen hatásokkal kell számolniuk meteoritbecsapódás esetén. A szájtkészítő kutatók még arra vonatkozólag is adnak tanácsokat, mikor élhetünk túl egy efféle tragikus eseményt.
Az arizona állambeli Tucsanban található csillagászati laboratórium három kutatója, Robert Marcus, H. Jay Melosh és Gareth Collins által összeállított becsapódáskalkulátor a földrengés szintjétől elkezdve a lökéshullámon át a hőmérsékleti hatásokig bezárólag becsléseket határoz meg a megadott paraméterek alapján.

A kalkulátor számítási eredményeiből kiderül, hogyan érezné magát valaki, amennyiben egy autómotor nagyságú aszteroida hullik a közvetlen közelébe, vagy hogyan észlelne egy óriás meteorit becsapódást, amely a Föld másik felén történik. Az általunk megadott paraméterek szerinti óriásmeteorit nyíregyházi becsapódás esetén leégetné a budapesti járókelők ruháit, testük egyharmadát megégetné és felperzselné a füvet, a fákat és megolvasztaná a vékonyabb fémlemezeket. A sínek eldeformálódnának, a metrók, vonatok, villamosok nem üzemelnének, betörnének az ablakok. Általános pánik törne ki, és az óriás hanghullám többeket megsüketítene.

Hasonlítsa össze magát a dinoszauruszokkal!

A dinoszauruszok iránt érdeklődők számára is tartogat érdekes információkat a szájt, az őslénykedvelők kiszámíthatják hogyan hatna ma egy akkora aszteroida, amelynek a 65 millió évvel ezelőtti kipusztulási hullámot tulajdonítják. Az ABC Science Online cikke szerint a becsapódás akkor 180 kilométer átmérőjű krátert hagyott a Yucatán félszigeten, Mexikóban, tíz kilométer átmérőjű volt és kis szögben, 11 kilométer per másodperc sebességgel zuhant a Földre.

A szájt információi szerint a mit sem sejtő dinoszauruszok, amelyek száz kilométer távolságban kószáltak a becsapódás helyszínétől, fülsiketítő dörejt hallottak, és a Richter skála szerinti 9,8-as megrázó erejű földrengést szenvedtek el. A szél 140 méter per másodperc sebességgel száguldott, s szétlapított mindent, ami az útjába került.

Távolság, sebesség, szög és sűrűség alapján

A hatások becsléséhez a szájton először a becsapódás helyszínétől való távolságot kell megadni, majd sorban a becsapódás paramétereit. A szájtkészítők semmit nem bíztak a véletlenre és az egyszeri felhasználó tudására sem. Aki nincs tisztában azzal, hogy mekkorára becsülje a becsapódó szikla- vagy jégtömb átmérőjét és sűrűségét, azok viszonyítási alapként egyrészt legördülő menüsorból választhatnak, másrészt megtekinthetik a németországi Ries-kráter és még három másik vájat adatait.

Az sem mindegy, hogy milyen szögben és milyen sebességgel érkezik bolygónkra az aszteroida. A gyorsaság megadásában segítségünkre van az a kiegészítő információ, hogy egy aszteroida tipikus becsapódási sebessége tizenhét kilométer per másodperc, egy üstökösé pedig ötvenegy. A sebesség megállapítása után nincs más hátra, mint a célhelyszín sűrűségének megadása, hogy vízbe, földbe vagy sziklába csapódik-e az aszteroida.

Az adatok megadása után egy algoritmus kiszámítja a becsapódáskor keletkezett energia nagyságát, a kráter méretét, illetve hogy várható-e hamu, illetve ejecta vagy más néven törmelékeső. A kalkulátort készítő csillagászok minden egyes paraméterről részletes magyarázattal szolgálnak, hosszasan leírják milyen környezeti hatásokkal jár a képzeletbeli becsapódás, illetve hogyan hat az emberekre.