Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Új generációs bioterror: szintetikus patogének és nanorobotok

2006.02.02. 13:15
Ha bioterrorizmusról van szó, az Egyesült Államok biztonsági szervezetei monomániásan a patogén baktériumokon pörögnek - figyelmeztet egy tudományos jelentés, amely szerint fel kell készülni az új generációs bioterrorra.

Az amerikai tudományos akadémia az Egyesült Államok felkérésére készített jelentése szerint a hatóságoknak bioterrorizmus elleni védekezés címén baktériumok egy szűk csoportjára koncentrálnak, miközben lövésük sincs, hogy a bioterrorizmus következő generációjáról.

A jelenlegi listán 60 veszélyes baci szerepel a lépfenétől a himlőn át a botulin toxinig, amely forrásokat von el az újabb és veszélyesebb fenyegetésektől, mint az RNS-zavarás, szintetikus biológia és nanotechnológia.

A jelentés példákon keresztül arra hívja fel a figyelmet, hogy hamarosan lehetővé válik, hogy DNS-szintézissel a semmiből kreáljanak olyan fertőző patogéneket, amelyeket aeroszol formájában lehet bevetni.

lépfene
Gonoszok

Különösen alattomos fenyegetéssel jár a bioregulátorokkal kapcsolatos ismeretek bővülése. A bioregulátorok a szervezet különböző működéseit szabályozó anyagok, így a terroristák hamarosan képesek lesznek olyan anyagokat előállítani, amelyektől összeomlik az immunrendszer, az idegrendszer, vagy a belő elválasztású mirigyek.

A jelentés ugyanakkor kritizálja azokat az erőfeszítéseket, amelyek a tudományos információk áramlásának korlátozásával próbálja hátráltatni a bioterrorizmust - az akadémia szerint ez fordítva sülhet el, mivel felkészületlenséghez vezet.

Nehezményezték továbbá, hogy az Amerikában kutató külföldi kutatókat eltanácsolják bizonyos "érzékeny" területekről.

"Van egy híres mondás, hogy amikor falat építesz, győződj meg róla, hogy mit falazol be és mit ki. Az Egyesült Államok olyan mechanizmusokat alakított ki, amelyek többet ártanak, mint amennyit használnak" - mondta a New Scientistnek Steven M. Block, a Stanford Egyetem biofizikusa, a jelentést kiadó bizottság tagja.

A jelentés szerint Amerika számára a legjobb védekezés, ha elősegíti az információk szabad áramlását a nemzetközi tudományos közösségen belül, miközben igyekszik a biológiai fegyverek fejlesztését megtiltó nemzetközi egyezményeket tető alá hozni. Azt javasolják továbbá, hogy hozzanak létre egy különleges bizottságot, amely a titkosszolgálatokkal együttműködve figyeli a friss tudományos eredményeket.